facebook

Na początek przepis na zdrową i bezglutenową Pizzę na spodzie z ziemniaka.

czwartek, 7 września 2017

 Dzisiaj wrzucam przepis na zdrową i niestandardową  Pizzę. Niestandardową ponieważ jest Ona zrobiona na spodzie z ziemniaków. Sama uwielbiam jeść pizzę pod każdą postacią , ale ciągłe jedzenie tradycyjnej pizzy już mi się znudziło. Dlatego zaczęłam eksperymentować i szukać nowych smaków i zamienników tradycyjnej pizzy. Robiłam już pizzę na spodzie z brokuła, z mąki żytniej, z mąki ryżowej i pizzę tradycyjną z dodatkiem piwa. Tym razem spróbowałam z ziemniakami. Byłam ciekawa jak będzie smakowała i naprawdę zostałam pozytywnie zaskoczona że może tak dobrze ona smakować.  Jest prosta i szybka do zrobienia i na pewno zaskoczy nie jednego z Was. Idealny posiłek na obiad jak i kolację.



Pizza z podanych niżej składników wystarczy dla jednej osoby.













Składniki na spód :
  • 2-3 nie za duże ziemniaki
  • 2 czubate łyżki mąki ryżowej 
  • jajko
  • łyżeczka soli himalajskiej 
składniki na sos pomidorowy :

  • 3 sztuki świeżych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • przyprawy : bazylia, oregano, sól himalajska , pieprz świeżo mielony 
  • łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego

Reszta składników:

  • 1/2 kulki mozzarelli 
  • duża garść szpinaku 
  • 2-3 świeże pieczarki 
  • 1 malutki pomidor 
dodatkowo papier do pieczenia i dobry nastrój :)

Sposób wykonania :

Zaczynamy od przygotowania spodu. Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy tak długo  aż będą miękkie. W między czasie możemy zrobić sos pomidorowy ↓↓ Do miseczki wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy z łyżeczką soli. Ugotowane na miękko ziemniaki, ugniatamy widelcem na gładką masę.Dlaczego nie robię tego blenderem ? Już odpowiadam. Gdy zblenderowałabym ziemniaki to powstała by z nich bardzo lepka i nie smaczna konsystencja. A z takiej o to papki ciężko było by zrobić spód ponieważ by się bardzo nam kleił do papieru. Taką papkę robię blenderem gdy chce uzyskać ,,ser'' z ziemniaków , ale o takim ,,serze'' napiszę niebawem.Wracamy do przepisu. Ugniecione ziemniaki mieszamy z jajkiem. Do ziemniaków wsypujemy mąkę wymieszaną ze solą i mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i formujemy płaski okrągły placek.  Sos pomidorowy tak naprawdę możemy przygotować sobie dzień wcześniej jeśli planujemy zrobić pizzę na nazajutrz.Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem aby zeszła z nich skóra. Obrane pomidory pozbawiamy twardej środkowej części i kroimy kosteczkę. Wrzucamy do garnuszka z dodatkiem oleju kokosowego i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw, mieszamy. Gotujemy tak długo aby pomidory się zredukowały*.Gdy konsystencja będzie już odpowiednia wyłączamy sos. Szpinak wrzucamy do garnuszka bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Gdy ilość szpinaku znacznie się pomniejszy to doprawiamy go solą i pieprzem ( Gdy w garnuszku ze szpinakiem powstanie woda, odlewamy ją zanim doprawimy szpinak) .  Układanie składników na pizzę : Na gotowy spód wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego. układamy pokrojoną mozzarellę , szpinak , pokrojone pieczarki i pokrojonego pomidorka. Gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ją 15-20 min ( w piekarniku z termoobiegiem może być gotowa troszkę szybciej) Pizza po upieczeniu świetnie odchodzi od papieru do pieczenia i nie ma problemów z jej krojeniem. Dajcie znać jak wyszły wasze pizze :)

Smacznego!!


    

Redukowanie to technika polegająca na zmniejszeniu objętości, np. sosów, do pożądanej konsystencji. 
 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia