Dzisiaj wrzucam przepis na zdrową i niestandardową Pizzę. Niestandardową ponieważ jest Ona zrobiona na spodzie z ziemniaków. Sama uwielbiam jeść pizzę pod każdą postacią , ale ciągłe jedzenie tradycyjnej pizzy już mi się znudziło. Dlatego zaczęłam eksperymentować i szukać nowych smaków i zamienników tradycyjnej pizzy. Robiłam już pizzę na spodzie z brokuła, z mąki żytniej, z mąki ryżowej i pizzę tradycyjną z dodatkiem piwa. Tym razem spróbowałam z ziemniakami. Byłam ciekawa jak będzie smakowała i naprawdę zostałam pozytywnie zaskoczona że może tak dobrze ona smakować. Jest prosta i szybka do zrobienia i na pewno zaskoczy nie jednego z Was. Idealny posiłek na obiad jak i kolację.
Pizza z podanych niżej składników wystarczy dla jednej osoby.
Składniki na spód :
- 2-3 nie za duże ziemniaki
- 2 czubate łyżki mąki ryżowej
- jajko
- łyżeczka soli himalajskiej
- 3 sztuki świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy : bazylia, oregano, sól himalajska , pieprz świeżo mielony
- łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego
Reszta składników:
- 1/2 kulki mozzarelli
- duża garść szpinaku
- 2-3 świeże pieczarki
- 1 malutki pomidor
dodatkowo papier do pieczenia i dobry nastrój :)
Sposób wykonania :
Zaczynamy od przygotowania spodu. Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy tak długo aż będą miękkie. W między czasie możemy zrobić sos pomidorowy ↓↓ Do miseczki wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy z łyżeczką soli. Ugotowane na miękko ziemniaki, ugniatamy widelcem na gładką masę.Dlaczego nie robię tego blenderem ? Już odpowiadam. Gdy zblenderowałabym ziemniaki to powstała by z nich bardzo lepka i nie smaczna konsystencja. A z takiej o to papki ciężko było by zrobić spód ponieważ by się bardzo nam kleił do papieru. Taką papkę robię blenderem gdy chce uzyskać ,,ser'' z ziemniaków , ale o takim ,,serze'' napiszę niebawem.Wracamy do przepisu. Ugniecione ziemniaki mieszamy z jajkiem. Do ziemniaków wsypujemy mąkę wymieszaną ze solą i mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i formujemy płaski okrągły placek. Sos pomidorowy tak naprawdę możemy przygotować sobie dzień wcześniej jeśli planujemy zrobić pizzę na nazajutrz.Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem aby zeszła z nich skóra. Obrane pomidory pozbawiamy twardej środkowej części i kroimy kosteczkę. Wrzucamy do garnuszka z dodatkiem oleju kokosowego i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw, mieszamy. Gotujemy tak długo aby pomidory się zredukowały*.Gdy konsystencja będzie już odpowiednia wyłączamy sos. Szpinak wrzucamy do garnuszka bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Gdy ilość szpinaku znacznie się pomniejszy to doprawiamy go solą i pieprzem ( Gdy w garnuszku ze szpinakiem powstanie woda, odlewamy ją zanim doprawimy szpinak) . Układanie składników na pizzę : Na gotowy spód wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego. układamy pokrojoną mozzarellę , szpinak , pokrojone pieczarki i pokrojonego pomidorka. Gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ją 15-20 min ( w piekarniku z termoobiegiem może być gotowa troszkę szybciej) Pizza po upieczeniu świetnie odchodzi od papieru do pieczenia i nie ma problemów z jej krojeniem. Dajcie znać jak wyszły wasze pizze :)
Smacznego!!
* Redukowanie to technika polegająca na zmniejszeniu objętości, np. sosów, do pożądanej konsystencji.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz