Lato już się prawię kończy i za chwilkę zawitamy Jesień.🍂🍂 Nie wiem czemu ale to ciasto właśnie kojarzy mi się z porą jesienną. Przepisów na ciasto marchewkowe jest sporo ale ten jest naprawdę wyjątkowy. Jeszcze nie miałam okazji zjeść tego ciasta zrobionego w takiej wersji. Zastanawiając się jakie ciasto zrobić rodzinie do kawy na weekend wpadł mi do głowy ten o to pomysł aby połączyć marchew z kokosem. Na początku nie byłam zbyt przekonana do tego czy to ciasto w ogóle wyjdzie i będzie zjadliwe. Ale już po upieczeniu i ostudzeniu gdy można było skosztować ciasta stwierdziłam że nie jadłam lepszej wersji ciasta marchewkowego :) Najbardziej zaskoczona była moja rodzina gdy zobaczyła gotowe ciasto i byli wręcz przekonani że na cieście znajduje się polewa z lukru, a tu niespodzianka. Lukru brak a sama polewa to tylko i wyłącznie kokos, olej kokosowy , jogurt naturalny i ksylitol.
Dlatego muszę podzielić się z Wami o to tym przepisem , koniecznie zróbcie i zobaczcie jakie jest Pyszne .
Ciasto marchewkowo- kokosowe
Składniki na Ciasto:
- 3 większe Marchewki
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 2 jajka
- 2 porządne łyżki masła kokosowo-orzechowego (można dodać samo orzechowe)
- szczypta soli himalajskiej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka ciemnego kakao ( ja dałam Karob)
- łyżeczka korzenia maca (można pominąć )
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g orzechów + kilka do dekoracji ( dodałam ziemne)
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju kokosowego ekstra virgin
- 4 -5 łyżek wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki ksylitolu
Marchewki obieramy i trzemy na średnich oczkach. Wiórki kokosowe i orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche wraz z mąką kokosowo- orzechową i mieszamy. Następnie dodajemy marchew, jajka, masło orzechowe,miód i na koniec wsypujemy żurawinę.Gotową masę przekładamy do formy na babkę/keks. pieczemy w 180* przez ok 45 min do tzw suchego patyczka. W zależności od piekarnika jeśli pieczemy w termoobiegu ciasto może być gotowe troszkę szybciej.
Gdy Ciasto będzie już gotowe, studzimy je i w między czasie robimy polewę.
Polewa:
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku , dajemy ksylitol i mieszamy aby dobrze się rozpuścił. Gdy ksylitol będzie już rozpuszczony wsypujemy wiórki kokosowe i całość blenderujemy aby wiórki nie były mocno wyczuwalne w polewie. Następnie dodajemy jogurt naturalny i polewamy ciasto.
Dekorujemy orzechami .
Ps: Polewa jak ostygnie jest zwarta i nie spływa z ciasta.
Jeśli lubimy bardziej zbite i chłodne ciasto to możemy przechowywać je w lodówce
:)
Karolina :*
Brak komentarzy
Prześlij komentarz