Chleb samodzielnie pieczony w domu zawsze kojarzył mi się z babcią, która wcześnie rano wstawała aby szybko przed pobudką innych był już gotowy, ale jeszcze ciepły i chrupiący.
Ah, ta gruba kromka swojskiego chleba ze świeżym masłem rozpływa się w ustach.
Od jakiegoś czasu sama regularnie staram się piec w domu chleb. Pszenny, razowy, orkiszowy czy czysto-ziarniste. Ten zapach który unosi się w domu podczas pieczenia chleba jest wspaniały i myślami dzięki temu wracamy do najlepszych wspomnień z dzieciństwa. A ponadto wiemy co dodajemy, zero chemii tylko najpotrzebniejsze składniki a co najlepsze możemy mieć najświeższy chleb kiedy tylko chcemy i o której godzinie :)
Podzielę się z Wami 3 przepisami na chleby które ostatnio piekę w domu dla naszej rodziny.
Orkiszowy Chleb z żurawiną.
Składniki na jeden bochenek :
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g suszonej żurawiny
- 1/3 szkl. nasion siemienia lnianego
- 1/3 szkl. nasion słonecznika
- 400 g mąki orkiszowej drobnej + dodatkowo łyżka
- 60 g roztopionego masła
Dodatkowo :
- Bułka tarta
- łyżka oleju
Na początek robimy szybki rozczyn.
Do miski wsypujemy drożdże, cukier, i tą dodatkową łyżkę mąki i połowę ciepłej wody.
Mieszamy tak długo aż drożdże się rozpuszczą, następnie rozczyn odstawiamy na 15 min.
Po upływie tego czasu dodajemy resztę wody, roztopione masło i resztę składników.
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania zwartej masy a następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto mieszamy raz jeszcze.
Następnie przygotowujemy sobie blachę do chleba.
Czystą formę do babki/keksa smarujemy olejem a następnie obsypujemy ją dokładnie bułką tartą.
wyrośnięcia na 30 min.
Po Tym czasie wkładamy Chleb do piekarnika nagrzanego początkowo do 200 C na 5 min, po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy przez 20-25 min.
Gotowy chleb przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Gdy chleb ostygnie owijamy go lnianą ściereczką bądź wkładamy do chlebaka.
(nie przechowujemy chleba w woreczkach foliowych!)
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 40 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłego mleka ( nie może być gorące! )
- 250 ml ciepłej wody
Ponadto, papier do pieczenia.

Tutaj podam Wam podstawowy przepis na rozczyn, który możecie użyć do każdego przepisu. Ale musimy pamiętać że w każdym przepisie rozczyn zmienia ilość drożdży, w tym przypadku będzie ich 15 g ale w innych przepisach może być ich więcej lub mniej. W powyższym przepisie było ich 20 g i z takiej ilości robimy rozczyn.
Do zrobienia rozczynu potrzebujemy 15 g drożdży, 1 łyżeczkę cukru, 1/4 szkl. ciepłej/letniej wody i 2 łyżki mąki, tutaj jest to mąka pszenna. Do miseczki/kubeczka rozkruszamy drożdże, zalewamy wodą, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie dodajemy cukier i mąkę. Przykrywamy talerzykiem/ściereczką na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozczyn mamy gotowy.
Do miski wsypujemy mąkę z solą i mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło, wodę, mleko i zrobiony wcześniej rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Może być to ręcznie ale i za pomocą miksera. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do posmarowanej wcześniej olejem miski. (smarujemy miskę olejem po to aby ciasto nie przykleiło się do niej) Gotowe ciasto musimy przykryć na 1-1,5 h , aby podwoiło objętość.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bochenek chleba. Na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę wykładamy nasz bochenek, ponownie przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na ok 30 min aby urósł.
Po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok 30-35 min.
Chleb powinien być chrupiący z zewnątrz i puszysty i mięciutki wewnątrz.
Gotowy chleb studzimy na kratce.
Razowy chleb z ziarnami
Składniki :
- 450 g mąki pszennej razowej
- 450 ml letniej wody
- 14 g świeżych drożdży bądź 7 g suszonych
- 1/3 szkl. ziaren słonecznika
- 1/4 szkl. siemienia lnianego
- 1/4 szkl pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sezamu
Ponadto łyżka sezamu do posypania chleba, 2 łyżki bułki tartej i łyżeczka masła.
Forma podłużna - większa na babkę/keks
Na początek oczywiście jeśli używamy drożdży świeżych to robimy rozczyn, tak jak w przepisie powyżej. Tutaj robimy go z 14 g drożdży świeżych.

Do składników suchych wlewamy rozczyn i wodę. Wszystko dokładanie mieszamy, tylko do połączenia się składników, gdy wody mamy zbyt mało a składniki słabo się łączą to możemy jej jeszcze troszkę dolać. Po połączeniu się składników miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą, górę posypujemy sezamem, odstawiamy na kolejne 15-20 min do wyrośnięcia i po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50-60 min.
Upieczony chleb oczywiście studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz