Chleb samodzielnie pieczony w domu zawsze kojarzył mi się z babcią, która wcześnie rano wstawała aby szybko przed pobudką innych był już gotowy, ale jeszcze ciepły i chrupiący.
Ah, ta gruba kromka swojskiego chleba ze świeżym masłem rozpływa się w ustach.
Od jakiegoś czasu sama regularnie staram się piec w domu chleb. Pszenny, razowy, orkiszowy czy czysto-ziarniste. Ten zapach który unosi się w domu podczas pieczenia chleba jest wspaniały i myślami dzięki temu wracamy do najlepszych wspomnień z dzieciństwa. A ponadto wiemy co dodajemy, zero chemii tylko najpotrzebniejsze składniki a co najlepsze możemy mieć najświeższy chleb kiedy tylko chcemy i o której godzinie :)
Podzielę się z Wami 3 przepisami na chleby które ostatnio piekę w domu dla naszej rodziny.
Orkiszowy Chleb z żurawiną.
Składniki na jeden bochenek :
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g suszonej żurawiny
- 1/3 szkl. nasion siemienia lnianego
- 1/3 szkl. nasion słonecznika
- 400 g mąki orkiszowej drobnej + dodatkowo łyżka
- 60 g roztopionego masła
Dodatkowo :
- Bułka tarta
- łyżka oleju
Na początek robimy szybki rozczyn.
Do miski wsypujemy drożdże, cukier, i tą dodatkową łyżkę mąki i połowę ciepłej wody.
Mieszamy tak długo aż drożdże się rozpuszczą, następnie rozczyn odstawiamy na 15 min.
Po upływie tego czasu dodajemy resztę wody, roztopione masło i resztę składników.
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania zwartej masy a następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto mieszamy raz jeszcze.
Następnie przygotowujemy sobie blachę do chleba.
Czystą formę do babki/keksa smarujemy olejem a następnie obsypujemy ją dokładnie bułką tartą.
wyrośnięcia na 30 min.
Po Tym czasie wkładamy Chleb do piekarnika nagrzanego początkowo do 200 C na 5 min, po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy przez 20-25 min.
Gotowy chleb przekładamy na kratkę do ostygnięcia. Gdy chleb ostygnie owijamy go lnianą ściereczką bądź wkładamy do chlebaka.
(nie przechowujemy chleba w woreczkach foliowych!)
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 40 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłego mleka ( nie może być gorące! )
- 250 ml ciepłej wody
Ponadto, papier do pieczenia.
Zaczynamy od zrobienia rozczynu, bo to on jest pierwszym krokiem do tego aby nasze ciasto drożdżowe na chleb, pizzę czy na drożdżówkę było idealne. Ale pamiętajmy że gdy używamy drożdży suszonych to nie musimy robić z nich rozczynu.
Tutaj podam Wam podstawowy przepis na rozczyn, który możecie użyć do każdego przepisu. Ale musimy pamiętać że w każdym przepisie rozczyn zmienia ilość drożdży, w tym przypadku będzie ich 15 g ale w innych przepisach może być ich więcej lub mniej. W powyższym przepisie było ich 20 g i z takiej ilości robimy rozczyn.
Do zrobienia rozczynu potrzebujemy 15 g drożdży, 1 łyżeczkę cukru, 1/4 szkl. ciepłej/letniej wody i 2 łyżki mąki, tutaj jest to mąka pszenna. Do miseczki/kubeczka rozkruszamy drożdże, zalewamy wodą, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie dodajemy cukier i mąkę. Przykrywamy talerzykiem/ściereczką na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie rozczyn mamy gotowy.
Do miski wsypujemy mąkę z solą i mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło, wodę, mleko i zrobiony wcześniej rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Może być to ręcznie ale i za pomocą miksera. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do posmarowanej wcześniej olejem miski. (smarujemy miskę olejem po to aby ciasto nie przykleiło się do niej) Gotowe ciasto musimy przykryć na 1-1,5 h , aby podwoiło objętość.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bochenek chleba. Na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę wykładamy nasz bochenek, ponownie przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na ok 30 min aby urósł.
Po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok 30-35 min.
Chleb powinien być chrupiący z zewnątrz i puszysty i mięciutki wewnątrz.
Gotowy chleb studzimy na kratce.
Razowy chleb z ziarnami
Składniki :
- 450 g mąki pszennej razowej
- 450 ml letniej wody
- 14 g świeżych drożdży bądź 7 g suszonych
- 1/3 szkl. ziaren słonecznika
- 1/4 szkl. siemienia lnianego
- 1/4 szkl pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sezamu
Ponadto łyżka sezamu do posypania chleba, 2 łyżki bułki tartej i łyżeczka masła.
Forma podłużna - większa na babkę/keks
Na początek oczywiście jeśli używamy drożdży świeżych to robimy rozczyn, tak jak w przepisie powyżej. Tutaj robimy go z 14 g drożdży świeżych.
Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki suche i nasiona. ( Gdy robimy chleb z drożdżami suchymi to je również zaliczamy jako składnik suchy)
Do składników suchych wlewamy rozczyn i wodę. Wszystko dokładanie mieszamy, tylko do połączenia się składników, gdy wody mamy zbyt mało a składniki słabo się łączą to możemy jej jeszcze troszkę dolać. Po połączeniu się składników miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą, górę posypujemy sezamem, odstawiamy na kolejne 15-20 min do wyrośnięcia i po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50-60 min.
Upieczony chleb oczywiście studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz