facebook

Pieczona brukselka z porem i nasionami.

poniedziałek, 13 kwietnia 2020




Brukselka to takie warzywo  po które niektórzy z nas nie chętnie sięgają, a to dlatego iż źle przyrządzona ma gorzki posmak. Z tym przepisem zakochacie się w niej na nowo, maślany smak z dodatkiem delikatnego pora, świeżej pietruszki i nasion słonecznika zachwyci Wasze podniebienia. 



Składniki :
  • 1 duży por 
  • 1 kg świeżej brukselki 
  • 1 pęczek świeżej pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku świeżego 
  • 2 łyżki nasion słonecznika 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki oleju 
  • sól 
  • pieprz
  • łyżeczkę czarnego sezamu




Przygotowanie :
Wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Czosnek obieramy kroimy w plasterki. 
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią 2 łyżki oleju. 
Por kroimy w grubsze prążki, brukselkę przekrajamy  na pół.
Na rozgrzaną patelnię układamy plastry pora i podsmażamy ( tylko do złapania koloru) z oby dwóch stron na  złoty kolor i przyprawiamy solą i pieprzem . Podsmażony por przekładamy do brytfanki, następnie na tej samej patelni podsmażamy brukselkę ze strony przepołowionej, również na złoty kolor, ale nie za długo aby nie była za miękka.  Usmażoną brukselkę również doprawiamy solą i pieprzem, następnie przekładamy do brytfanki z porem. 
Do brukselki i pora dodajemy wcześniej pokrojony czosnek i nasiona słonecznika. Delikatnie całość mieszamy. 
Na górę kładziemy w różnych miejscach 3 łyżki masła i posypujemy sezamem. 
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 15- 20 min. 
Na koniec danie posypujemy pokrojoną natką pietruszki. 






1 komentarz:

  1. How To Play Baccarat - FEBCasino
    Play Baccarat for real 바카라사이트 money. 메리트카지노 This is one of the most popular types of Baccarat variations. 메리트 카지노 고객센터 The Baccarat table is the most common to the casino. The

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia