facebook

Aromatyczny Sernik Dyniowy na spodzie owsianym

piątek, 4 września 2020

 Sezon Dyniowy uważam za rozpoczęty! 

W sklepach możemy dostrzec już coraz więcej odmian dyń, a co za tym idzie potrawy i desery dyniowe czas zacząć robić. O ich właściwościach nie muszę chyba nikomu wspominać, a co najważniejsze to można ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono. 
U nas Dynie zaczynają pojawiać się w domu już w sierpniu, chociaż można to śmiało powiedzieć że mamy w sumie je przez cały rok. Uwielbiamy smakować ich przeróżnych odmian. 
A Gdy już zaczyna robić ich się zbyt dużo w domu to zaczynam coś z nich tworzyć, w tym sezonie na pierwszy rzut poszedł sernik dyniowy. Ale nie taki zwykły, bo w zdrowszej wersji z dodatkiem cukru kokosowego, na spodzie owsianym i o bardzo aromatycznym smaku. 






Składniki:

 Na spód :
  • 150 g ciastek owsianych 
  • 1/2 szkl. płatków owsianych 
  • 80 g roztopionego masła 
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu 
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Masa Serowa :

  • 1 kg twarogu, przynajmniej dwukrotnie mielonego 
  • 450 g puree z dyni, w moim przypadku była to ugotowana na parze dynia Hokkaido wraz ze skórą, następnie całość  zblenderowałam 
  •  4 jajka z wolnego wybiegu 
  • szczypta soli 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 100 g cukru kokosowego 
  • 1/2 szkl. świeżych daktyli 
  • 2 łyżki mąki ryżowej bądź opakowanie budyniu waniliowego 







Sposób przygotowania :
 
Zaczynamy od spodu. Ciastka wraz z płatkami owsianymi miksujemy, następnie dodajemy przyprawy i roztopione masło. Gotową masę przekładamy do okrągłej formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. masę na spód dokładnie przygniatamy do formy aby spód był równy.




Do miski wrzucamy żółtka jaj i cukier, całość ucieramy do powstania jaśniejszej masy. 
W między czasie daktyle zalewamy wrzątkiem aby zmiękły. 
Do ubitych żółtek dodajemy zmielony twaróg, łyżka po łyżce, nadal ubijając. 
Następnie do masy serowej dodajemy puree z dyni, również łyżka po łyżce. 
Namoczone daktyle blenderujemy na gładką masę i dodajemy do masy serowo-dyniowej, następnie dodajemy mąkę ryżową, jogurt i roztopione masło.  
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. 
Ubite białka dodajemy do masy serowo- dyniowej na koniec delikatnie mieszając szpatułką nie mikserem! 
Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód owsiany. 
Sernik pieczemy przez 1 godzinę w 170 C. 




Smacznego! 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia