Sezon Dyniowy uważam za rozpoczęty!
W sklepach możemy dostrzec już coraz więcej odmian dyń, a co za tym idzie potrawy i desery dyniowe czas zacząć robić. O ich właściwościach nie muszę chyba nikomu wspominać, a co najważniejsze to można ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono.
U nas Dynie zaczynają pojawiać się w domu już w sierpniu, chociaż można to śmiało powiedzieć że mamy w sumie je przez cały rok. Uwielbiamy smakować ich przeróżnych odmian.
A Gdy już zaczyna robić ich się zbyt dużo w domu to zaczynam coś z nich tworzyć, w tym sezonie na pierwszy rzut poszedł sernik dyniowy. Ale nie taki zwykły, bo w zdrowszej wersji z dodatkiem cukru kokosowego, na spodzie owsianym i o bardzo aromatycznym smaku.
Składniki:
Na spód :
- 150 g ciastek owsianych
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 80 g roztopionego masła
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
Masa Serowa :
- 1 kg twarogu, przynajmniej dwukrotnie mielonego
- 450 g puree z dyni, w moim przypadku była to ugotowana na parze dynia Hokkaido wraz ze skórą, następnie całość zblenderowałam
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g cukru kokosowego
- 1/2 szkl. świeżych daktyli
- 2 łyżki mąki ryżowej bądź opakowanie budyniu waniliowego
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od spodu. Ciastka wraz z płatkami owsianymi miksujemy, następnie dodajemy przyprawy i roztopione masło. Gotową masę przekładamy do okrągłej formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. masę na spód dokładnie przygniatamy do formy aby spód był równy.
Do miski wrzucamy żółtka jaj i cukier, całość ucieramy do powstania jaśniejszej masy.
W między czasie daktyle zalewamy wrzątkiem aby zmiękły.
Do ubitych żółtek dodajemy zmielony twaróg, łyżka po łyżce, nadal ubijając.
Następnie do masy serowej dodajemy puree z dyni, również łyżka po łyżce.
Namoczone daktyle blenderujemy na gładką masę i dodajemy do masy serowo-dyniowej, następnie dodajemy mąkę ryżową, jogurt i roztopione masło.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Ubite białka dodajemy do masy serowo- dyniowej na koniec delikatnie mieszając szpatułką nie mikserem!
Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód owsiany.
Sernik pieczemy przez 1 godzinę w 170 C.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz