Zdrowe mini bajaderki.
Pamiętam jak w dzieciństwie uwielbiałam je jeść. 👧Tradycyjna bajaderka jest zrobiona z "odpadów/ resztek " cukierniczych z dodatkiem kakao i rumu. Ale moja jest trochę inna, inna ale wydaje mi się że śmiało mogę powiedzieć ze o wiele lepsza!
Moja wersja bajaderek, nie jest wprawdzie zrobiona z resztek( nawet o dobrze 😁) jest zdrowa, bez dodatku cukru i pełnowartościowa. A przy okazji dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Składniki:
✔ 300 g suszonych daktyli
✔ 1/2 szkl. Orzeszków ziemnych bądź
✔ 2/3 szkl. Płatków owsianych orkiszowych
✔ 4 łyżki wiórków kokosowych
✔ tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady 80%
✔4 łyżki mleka roślinnego
✔2 łyżki kakao
✔ 1/szkl. Suszonej żurawiny
Plus wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek.
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem aby zmiękły. Do malaksera wrzucamy orzeszki i płatki orkiszowe, miksujemy. Ale tylko przez chwilę, po to aby orzechy i płatki rozdrobniły się ma mniejsze kawałki, ale nie zmiksowały na proszek. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę gorzką.
Do malaksera wrzucamy odsączone z wody i nasączone wcześniej daktyle. Miksujemy, w trakcie miksowania dodajemy resztę składników, poza czekoladą. Gdy składniki połączą się i nie będzie widać większych kawałków naszych składników to znaczy że masz na bajaderki jest już prawie gotowa. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia się składników! Gotową masę wykładamy na blat, w rękach robimy nie za duże i nie całkiem małe kulki. Następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych i gotowe wkładamy do lodówki. Po to aby masa się ładnie nam związała, przechowujemy w lodówce do Max 2 tyg. :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz