facebook

Hummus Buraczany.

czwartek, 26 lipca 2018

Pewnie większość z Was wie co to hummus ale na wszelki wypadek dla tych co nie wiedzą co to jest i nigdy tego nie próbowali to napisze dokładanie co to jest i z czym to się je :D
A uwierzcie mi że  jest kilka osób które znam i które  nie próbowały jeszcze  hummusu.


Hummus to potrawa wywodząca się z kuchni Arabskiej.
Przygotowywana jest z ugotowanej i zmiksowanej/przetartej ciecierzycy bądź innych roślin strączkowych. Zazwyczaj jednak robiona jest właśnie z ciecierzycy. 
Hummus możemy podawać zarówno jako zimna przekąska do smarowania pieczywa czy dodatek  surowych warzyw , tak jak marchew , seler naciowy , ogórek , papryka itd.
Dip  czy sos do sałatek . Lub jako dodatek do innych dań. 
Hummus stał się świetnym rozwiązaniem na przekąskę którą zabierzemy ze sobą na wycieczkę  czy szlak górski. Wystarczy zabrać ze sobą pojemniczek z hummusem i świeże pieczywo czy warzywa. 
Hummus ma bardzo bogatą wartość odżywczą. 
Taki nie pozorny a ma w sobie dużo cennych składników. 
Cytryna, czosnek to tylko część tego co znajduję się w hummusie. 
Jest bardzo popularny wśród wegan i wegetarian.
W Hummusie znajduję się spora ilość białka i błonnika pokarmowego , ma również dużo żelaza i witaminy C. 
Jednak musimy pamiętać o tym że hummus mimo tego iż jest bardzo zdrowy to jest również kaloryczny i nie możemy go spożywać w bardzo dużych ilościach jeśli jesteśmy na diecie :) 
100 g domowego hummusu to ok 185kcal . 
Pamiętajmy zawsze ważny jest umiar i zdrowy rozsądek a dzięki temu nigdy nie będziemy musieli rezygnować różnych smakołyków :)


Hummus możemy zrobić na mnóstwo sposobów. Często w sklepach możemy kupić hummus tradycyjny, paprykowy czy pomidorowy. 
Jednakże moim zdaniem zdrowszy , bez konserwantów zrobimy w domu, a przede wszystkim będziemy mieli go kilku krotnie więcej od tego który dostaniemy w sklepie. 
Dziś podam Wam przepis na Hummus  buraczany , ale na jednym przepisie na hummus  się nie skończy :) 






 Składniki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy 
  • ( jeśli nie chcemy gotować możemy użyć ciecierzycy z puszki )
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 małe ugotowane/ pieczone buraki bądź jeden duży  
  • 2 łyżki zakwasu buraczanego , domowej roboty ( można pominąć)
  • sól, pieprz 
  • pół łyżeczki kminku mielonego 
  • 2-3 łyżki pasty sezamowej ''tahini ''
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek



Sposób przygotowania :

Do blendera/ malaksera wrzucamy ciecierzycę , buraki, czosnek . 
Miksujemy . W między czasie dodajemy oliwę z oliwek, zakwas buraczany , sok z cytryny  i pastę tahini .
Gdy pasta jest zbyt gęsta możemy dodać łyżkę bądź dwie wody . 
Do miksującej się pasty dodajemy sól , pieprz i kminek . 

Gdy pasta jest już wystarczająco gładka przekładamy ją do miseczki lub lepiej do pojemnika i zamykamy tak aby hummus nie przeszedł innymi zapachami z lodówki. 
Hummus możemy przechowywać w lodówce  2-3 dni . 





Smacznego !!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia