Pewnie większość z Was wie co to hummus ale na wszelki wypadek dla tych co nie wiedzą co to jest i nigdy tego nie próbowali to napisze dokładanie co to jest i z czym to się je :D
A uwierzcie mi że jest kilka osób które znam i które nie próbowały jeszcze hummusu.
A uwierzcie mi że jest kilka osób które znam i które nie próbowały jeszcze hummusu.
Hummus to potrawa wywodząca się z kuchni Arabskiej.
Przygotowywana jest z ugotowanej i zmiksowanej/przetartej ciecierzycy bądź innych roślin strączkowych. Zazwyczaj jednak robiona jest właśnie z ciecierzycy.
Hummus możemy podawać zarówno jako zimna przekąska do smarowania pieczywa czy dodatek surowych warzyw , tak jak marchew , seler naciowy , ogórek , papryka itd.
Dip czy sos do sałatek . Lub jako dodatek do innych dań.
Hummus stał się świetnym rozwiązaniem na przekąskę którą zabierzemy ze sobą na wycieczkę czy szlak górski. Wystarczy zabrać ze sobą pojemniczek z hummusem i świeże pieczywo czy warzywa.
Hummus ma bardzo bogatą wartość odżywczą.
Taki nie pozorny a ma w sobie dużo cennych składników.
Cytryna, czosnek to tylko część tego co znajduję się w hummusie.
Jest bardzo popularny wśród wegan i wegetarian.
W Hummusie znajduję się spora ilość białka i błonnika pokarmowego , ma również dużo żelaza i witaminy C.
Jednak musimy pamiętać o tym że hummus mimo tego iż jest bardzo zdrowy to jest również kaloryczny i nie możemy go spożywać w bardzo dużych ilościach jeśli jesteśmy na diecie :)
100 g domowego hummusu to ok 185kcal .
Pamiętajmy zawsze ważny jest umiar i zdrowy rozsądek a dzięki temu nigdy nie będziemy musieli rezygnować różnych smakołyków :)
Hummus możemy zrobić na mnóstwo sposobów. Często w sklepach możemy kupić hummus tradycyjny, paprykowy czy pomidorowy.
Jednakże moim zdaniem zdrowszy , bez konserwantów zrobimy w domu, a przede wszystkim będziemy mieli go kilku krotnie więcej od tego który dostaniemy w sklepie.
Dziś podam Wam przepis na Hummus buraczany , ale na jednym przepisie na hummus się nie skończy :)
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- ( jeśli nie chcemy gotować możemy użyć ciecierzycy z puszki )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 małe ugotowane/ pieczone buraki bądź jeden duży
- 2 łyżki zakwasu buraczanego , domowej roboty ( można pominąć)
- sól, pieprz
- pół łyżeczki kminku mielonego
- 2-3 łyżki pasty sezamowej ''tahini ''
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania :
Do blendera/ malaksera wrzucamy ciecierzycę , buraki, czosnek .
Miksujemy . W między czasie dodajemy oliwę z oliwek, zakwas buraczany , sok z cytryny i pastę tahini .
Gdy pasta jest zbyt gęsta możemy dodać łyżkę bądź dwie wody .
Do miksującej się pasty dodajemy sól , pieprz i kminek .
Gdy pasta jest już wystarczająco gładka przekładamy ją do miseczki lub lepiej do pojemnika i zamykamy tak aby hummus nie przeszedł innymi zapachami z lodówki.
Hummus możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni .
Smacznego !!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz