Co to jest ta Szakszuka ?!
Szakuszka- pochodzi z Tunezji i w dosłownym tłumaczeniu znaczy : '' Bałagan ".
To danie z jajkami gotowanymi w sosie pomidorowym.
To danie z jajkami gotowanymi w sosie pomidorowym.
Głównymi składnikami Szakszuki są jajka , pomidory , cebula i papryka .
Szakszuka może być podana zarówno na śniadanie jak i na obiad czy kolację .
My zazwyczaj jemy ją na śniadanie z dodatkiem pieczywa .
Składniki na jedną większą patelnie :
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 średnia cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- olej kokosowy bezsmakowy do smażenia bądź inny tłuszcz
- 4 -6 jajka ekologiczne
- sól , pieprz
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki bądź szczypta pieprzu cayenne
- Szczypta kminku
Sposób przygotowania :
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym bądź innym tłuszczu na złoty kolor.Do cebuli dodajemy wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek .
Podsmażamy jeszcze chwilkę i po tej chwili dodajemy na patelnię pomidory z puszki.
Do pomidorów i całej reszty wrzucamy pokrojoną drobno paprykę czerwoną. Mieszamy i dodajemy :
Sól , pieprz, szczyptę kminku i ostrą paprykę. Smażymy całość jeszcze ok 10 min tak aby większość wody wyparowała.
Po tym czasie gdy sos nam się zagęścił robimy w nim 4 wgłębienia w które wlewamy rozbite całe jajka. Ale zanim to zrobimy rozbijmy każde jajko po kolei do miseczki/szklanki aby zobaczyć czy dane jajko przypadkiem nie jest zepsute . ( zawsze lepiej sprawdzić niż wyrzucać całą potrawę do śmieci :) ). Jajka od góry posypać lekko solą i pieprzem.
Gotujemy całość jeszcze przez jakieś 15 min tak aby jajka się nam ścięły.
Jeśli nie lubimy nie ściętych żółtek i chcemy aby nasza Szakszuka szybciej była gotowa , wystarczy że położymy na patelnie przykrywkę. Na koniec posypujemy Szakszukę pokrojoną natką pietruszki.
Ostatnim razem do Szakszuki dodałam dodatkowo 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy aby była jeszcze bardziej treściwa .
Szakszukę podajemy prosto z patelni.
Smacznego !
Brak komentarzy
Prześlij komentarz