facebook

Chrupki pieczywo żytnie

poniedziałek, 4 marca 2019

Chrupkie pieczywo, które jest znane przede wszystkim w krajach skandynawskich, zrobione z dużej ilości nasion i mąki żytniej. Idealne na śniadanie lub jako przekąska z ulubionymi dodatkami na domową imprezę. Te zdrowe pieczywo jest szybkie w wykonaniu i jest bez zbędnych spulchniaczy. 









Składniki :
  • 250g mąki żytniej 
  • 150g nasion ( siemię lniane, słonecznik, dynia, sezam ) + łyżka nasion na górę chlebka 
  • 200g wody 
  • łyżeczka soli 
Sposób przygotowania :
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce mieszamy wszystkie składniki. 
Całość odstawiamy na mniej więcej 10 min. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto i rozsmarowujemy je cienko na całej powierzchni blachy. Wierzch posypujemy łyżkę nasion. 
Blachę z chlebkiem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 min.
Po tym czasie wyjmujemy blachę z chlebkiem. Chlebek kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Mogą być to kwadraty, bądź trójkąty. Pokrojony chlebek wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 45 min. Jeśli pieczemy chlebek bez termo obiegu, musimy podczas pieczenia uchylić drzwi piekarnika z 2-3 razy aby ulotnić zbędną parę wodną. 

Chlebek nadaję się idealnie również na wycieczkę. U nas dodatkiem do niego podczas podróży czy górskiego trekkingu jest humus


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia