Ekspresowe małe pączki z dodatkiem twarogu o smaku kokosowo-migdałowym. Idealne na tłusty czwartek ale nie tylko, te małe złociste pączusie świetnie nadadzą się dla dzieciaczków na imprezę urodzinową czy na szkolną wycieczkę. O obniżonej ilości cukru, smażone na oleju kokosowym i są zrobione na mące pszennej ale pełnoziarnistej. Jesli lubimy wercje bardziej kaloryczną i słodszą to możemy obiad pączusie lukrem, syropem z agawy, miodem czy posypać trzcinowym cukrem pudrem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka, twaróg, cukier, aromat migdałowy mus kokosowy wrzucamy do miski i wszystko blenderujemy na gładką masę.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i sól mieszamy. Całość dodajemy do gotowej masy twarogowej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
Gotowe ciasto możemy nakładać łyżką bądź tak jak zrobiłam to ja, maczać co jakis czas ręce w zimnej wodzie i formować malutkie kulki. Takie kulki wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Pamiętajmy aby olej był porządnie nagrzany, jesli wrzucimy pączki na zimny olej, to pączki wchłoną nie potzrebnie tłuszcz i mogą pozostać surowe w środku. W razie potrzeby możemy podczas smażenia pączusie przewrócić, choć u mnie nie było takiej potrzeby ponieważ pączusie przewracały się same. Smażymy pączki na złoty kolor.
Gotowe pączki , kładziemy na ręcznik papierowy aby nadmiar oleju wsiąkła w papier.
Na koniec pączusie polewamy syropem, miodem bądź posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 4 jajka
- 250g twarogu chudego
- 1 szkl. Cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki musu kokosowego
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 4 krople aromatu migdałowego
- 2 szkl. Mąki pszennej pełnoziarnistej
- Szczypta soli
Ponadto 0,5 kg okokoolejusowego do smażenia i cukier puder trzcinowy do obsypania paczków.
Sposób przygotowania:
Jajka, twaróg, cukier, aromat migdałowy mus kokosowy wrzucamy do miski i wszystko blenderujemy na gładką masę.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i sól mieszamy. Całość dodajemy do gotowej masy twarogowej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
Gotowe ciasto możemy nakładać łyżką bądź tak jak zrobiłam to ja, maczać co jakis czas ręce w zimnej wodzie i formować malutkie kulki. Takie kulki wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Pamiętajmy aby olej był porządnie nagrzany, jesli wrzucimy pączki na zimny olej, to pączki wchłoną nie potzrebnie tłuszcz i mogą pozostać surowe w środku. W razie potrzeby możemy podczas smażenia pączusie przewrócić, choć u mnie nie było takiej potrzeby ponieważ pączusie przewracały się same. Smażymy pączki na złoty kolor.
Gotowe pączki , kładziemy na ręcznik papierowy aby nadmiar oleju wsiąkła w papier.
Na koniec pączusie polewamy syropem, miodem bądź posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz