facebook

Wegański Smalec ze skwarkami z Selera

piątek, 22 lutego 2019

Na większości organizowanych otwartych imprez np. wiejskich można dostać przekąski w formie chleba ze smalcem. W niektórych knajpach np. w Zakopanem jest podawany jako poczekajka przed zamówionym daniem. 
Zapewne jedliście już nie raz smalec ze skwarkami na swojskim chlebku z dodatkiem ogórka kiszonego. Ale jak to już wiadomo że tradycyjny smalec niestety nie jest zbyt zdrowy, tłuszcz zwierzęcy niestety nie wpływa zbyt korzystnie na nasz organizm  a już nie wspomnę o tym jak bardzo jest kaloryczny. Dlatego mam coś dla Was w zamian. Wegański smalec ze skwarkami z selera. W smaku naprawdę jest zadziwiająco zbliżony do tego ''tradycyjnego'' choć nic nie ma z nim wspólnego. Moja wersja smalcu jest zdrowa, szybka w wykonaniu, tania i baaaardzo smaczna. I uwaga! Jest uzależniająca :)




Składniki:
  • 1 szkl. ugotowanej białej fasoli 
  • 1 mała cebula
  • sól 
  • pieprz 
  • olej roślinny 
  • 1/2 małego selera 

Sposób przygotowania :
Fasolę wrzucamy do miski i blenderujemy. 
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.
Usmażoną cebulę dodajemy do zmiksowanej fasoli. 
Seler obieramy ze skóry, kroimy w grubszą  kosteczkę i smażymy na mocno rozgrzanym oleju ( zimny olej wsiąknie w seler ), mieszając co jakiś czas tak aby skwarki zrobiły się chrupiące. 
Usmażone skwarki dodajemy do fasoli i cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia składników. 
Gotowy smalec przekładamy do glinianego naczynia bądź miseczki. Przechowujemy w lodówce. 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia