Wiosna to czas rabarbaru, uwielbiam z nim ciasta, kompoty czy inne desery. Tym razem dodałam rabarbar do tarty czekoladowej, był to genialny pomysł. W smaku jest fenomenalne, mocno czekoladowe, maślane a w dodatku bezglutenowe! Ale oczywiście jeśli chcecie możecie zrobić je również z mąki pszennej :)
Składniki :
Ciasto :
- 220 g mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 jajko
- 50 g cukru trzcinowego bądź ksylitolu
- szczypta soli
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Nadzienie :
- 500 g świeżego rabarbaru ( ok 2-3 łodyg)
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
- szczypta imbiru
- łyżka dżemu truskawkowego
- łyżeczkę mąki ryżowej
- łyżeczkę soku z cytryny
Sposób przygotowania :
Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Pokrojony rabarbar wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 10 min. W między czasie przygotowujemy ciasto.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji i połącznia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Oby dwie części owijamy folią i wkładamy na 20-30 min do zamrażalnika.
Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką ryżową. Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na formę do tarty. Wracamy do rabarbaru. Rabarbar puścił sok, nie wylewamy go!
Do miski z rabarbarem dodajemy resztę składników, mąkę ryżową, sok z cytryny, imbir i dżem.
Mieszamy i wykładamy na ciasto które wyłożyliśmy wcześniej na blaszkę do tarty.
Drugą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce bądź odrywamy po małym kawałku tak jak zrobiłam to ja i nakładamy na nadzienie z rabarbaru.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 45-50 min.
Taką tarte również możemy podawać na ciepło z dodatkiem lodów :)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz