facebook

Czekoladowa tarta bezglutenowa z rabarbarem

środa, 17 kwietnia 2019

Wiosna to czas rabarbaru, uwielbiam z nim ciasta, kompoty czy inne desery. Tym razem dodałam rabarbar do tarty czekoladowej, był to genialny pomysł. W smaku jest fenomenalne, mocno czekoladowe, maślane a w dodatku bezglutenowe! Ale oczywiście jeśli chcecie możecie zrobić je również z mąki pszennej :)






Składniki :
Ciasto :
  • 220 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 160 g masła 
  •                2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 jajko 
  • 50 g cukru trzcinowego bądź ksylitolu 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 
Nadzienie :
  • 500 g świeżego rabarbaru ( ok 2-3 łodyg)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu 
  • szczypta imbiru 
  • łyżka dżemu truskawkowego 
  • łyżeczkę mąki ryżowej 
  • łyżeczkę soku z cytryny 

Sposób przygotowania :

Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Pokrojony rabarbar wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 10 min. W między czasie przygotowujemy ciasto. 
Wszystkie składniki wkładamy do miski i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji i połącznia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Oby dwie części owijamy folią i wkładamy na 20-30 min do zamrażalnika. 
Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką ryżową. Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na formę do tarty. Wracamy do rabarbaru. Rabarbar puścił sok, nie wylewamy go! 
Do miski z rabarbarem dodajemy resztę składników, mąkę ryżową, sok z cytryny, imbir i dżem. 
Mieszamy i wykładamy na ciasto które wyłożyliśmy wcześniej na blaszkę do tarty. 
Drugą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce bądź odrywamy po małym kawałku tak jak zrobiłam to ja i nakładamy na nadzienie z rabarbaru. 
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 45-50 min. 
Taką tarte również możemy podawać na ciepło z dodatkiem lodów :) 




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia