Nasze Polskie truskawki królują na straganach i właśnie teraz jest ich najlepszy czas.
Dlatego korzystam z nich jak najwięcej, od koktajli, dodatku do śniadania czy właśnie do ciasta.
Tym razem truskawki trafiły do orkiszowego ciasta z kruszonką z dodatkiem czarnego kakao, dzięki czemu efekt końcowy był bardzo ciekawy, to idealne kolorystyczne połączenie czarnego ciasta z czerwonymi truskawkami.
Składniki na ciasto :
- 120 g. miękkiego masła
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego bądź ksylitolu
- 1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczkę naturalnego aromatu migdałowego
- 2 łyżki czarnego kakao
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę :
- 200 g mąki orkiszowej
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 140 g. roztopionego masła
- 2 łyżeczki czarnego kakao
Ponadto :
- garść migdałów
- ok 1 kg truskawek świeżych
Sposób przygotowania :
Masło wrzucamy do misy miksera, dodajemy cukier i ucieramy do powstania puszystej bielszej masy. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wszystko razem mieszamy. Do ubitej masy z masła i cukru dodajemy po kolei, po jednym jajku, dalej miksując.
Dodajemy aromat migdałowy i na koniec wsypujemy mieszankę suchych składników.
Gotowe ciasto wykładamy do kwadratowej blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Pokrojone truskawki układamy ściśle na wyłożonym cieście.
Na koniec robimy kruszonkę. Mąkę i cukier wsypujemy do miski zalewamy roztopionym masłem i rękoma robimy kruszonkę, gdyby nasza kruszonka była zbyt wilgotna, możemy dosypać łyżeczkę mąki.
Gotową kruszonkę wysypujemy na ciasto z truskawkami, a na wierzch kruszonki układamy migdały.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Ciasto pieczemy przez 45 min w termo obiegu, przez 55 min w piekarniku z funkcją grzewczą tylko od dołu.
Gotowe ciasto kroimy na mniejsze kwadraty i na koniec dekorujemy świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz