facebook

Orkiszowe czarne ciasto z truskawkami i kruszonką

wtorek, 4 czerwca 2019

Nasze Polskie truskawki królują na straganach i właśnie teraz jest ich najlepszy czas. 
Dlatego korzystam z nich jak najwięcej, od koktajli, dodatku do śniadania czy właśnie do ciasta. 
Tym razem truskawki trafiły do orkiszowego ciasta z kruszonką z dodatkiem czarnego kakao, dzięki czemu efekt końcowy był bardzo ciekawy, to idealne kolorystyczne  połączenie czarnego ciasta z czerwonymi truskawkami.

Składniki  na ciasto :
  • 120 g. miękkiego masła 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego bądź ksylitolu 
  • 1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczkę naturalnego  aromatu migdałowego
  • 2 łyżki czarnego kakao 
  • szczypta soli 
Składniki na kruszonkę :
  • 200 g mąki orkiszowej 
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego 
  • 140 g. roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki czarnego kakao 
Ponadto :
  • garść migdałów 
  • ok 1 kg truskawek świeżych 



Sposób przygotowania :

Masło wrzucamy do misy miksera, dodajemy cukier i ucieramy do powstania puszystej bielszej masy. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wszystko razem mieszamy. Do ubitej masy z masła i cukru dodajemy po kolei, po jednym jajku, dalej miksując. 
Dodajemy aromat migdałowy i na koniec wsypujemy mieszankę suchych składników. 
Gotowe ciasto wykładamy do kwadratowej blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Pokrojone truskawki układamy ściśle na wyłożonym cieście. 
Na koniec robimy kruszonkę. Mąkę i cukier wsypujemy do miski zalewamy roztopionym masłem i rękoma robimy kruszonkę, gdyby nasza kruszonka była zbyt wilgotna, możemy dosypać łyżeczkę mąki. 
Gotową kruszonkę wysypujemy na ciasto z truskawkami, a na wierzch kruszonki układamy migdały. 
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. 
Ciasto pieczemy przez 45 min w termo obiegu, przez 55 min w piekarniku z funkcją grzewczą tylko od dołu.
Gotowe ciasto kroimy na mniejsze kwadraty i na koniec dekorujemy świeżymi truskawkami. 

Smacznego! 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia