facebook

Kolacja w Stylu Tureckim.

niedziela, 21 lipca 2019

Turecka kuchnia jest przez wielu uznawana za najpyszniejszą kuchnie na świecie. 
Jest równie znana i lubiana jak kuchnia włoska, francuska czy chińska.
Jej popularność jest tak wielka że zajmuję wysokie miejsce na liście najpopularniejszych kuchni świata.
Bo któż nie słyszał o tureckim kebabie czy o słodkiej chałwie?
Bogactwo aromatów i składników jest ogromne i każdy jest w stanie znaleźć w tej kuchni coś dla siebie.
Kiedy spytamy spotkanego przypadkiem na ulicy przechodnia z jakim krajem kojarzy mu się Kebab bez wątpienia odpowie, że z Turcją.
Tureckiej kuchni miałam okazję spróbować osobiście, szczerze to ją uwielbiam a Wegański Kebab który jadłam w antycznym Side, skradł moje serce i był najlepszym jaki kiedykolwiek jadłam.
Dziś zapraszam Was na Kolację w stylu Tureckim na której poznacie trzy wyjątkowe dania. 







Zaczniemy od przygotowania Tureckiego Pide. 



Tureckie Pide to jedno z najbardziej charakterystycznych dań Tureckich. Przypomina włoską pizzę, ciasto jest niemal identycznie przygotowywane, różni się kształtem, Pide mają kształt łódki. Farsz w Tureckim Pide można przygotować na różne sposoby, wedle naszego upodobania. Pide możemy zrobić mięsne, warzywne czy serowo-twarogowe. W mojej wersji farsz składa się z cebuli i świeżego szpinaku. 








Składniki na Ciasto : 
  • 40 dag mąki pełnoziarnistej razowej ( możemy użyć zwykłej, pszennej)
  • 1 szkl. letniej wody 
  • 1/4 kostki drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz: 



  • 3 cebule 
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 1/2 op. sera fety 
  • kilka sztuk pomidorków cherry 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy do smażenia 

Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od ciasta. Wodę wlewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy do momentu aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki i ugniatamy ciasto, tak długo aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne. Gotowe ciasto odkładamy na bok na 45 min, przykrywając czystą ściereczką do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy na papierze do pieczenia i formujemy łódkę z dość wysokimi rantami, tak aby farsz nie wychodził po za ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy ponownie na bok i zabieramy się za farsz. 

Cebulę kroimy w piórka, szpinak dokładnie myjemy. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na gorącą oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Gdy cebula łądanie nam się zeszkli wrzucamy do niej umyty szpinak, mieszamy i podsmażamy tak długo aż szpinak zmniejszy objętość dwukrotnie. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Fete kruszymy, a pomidorki kroimy na połówki. 
Farsz nakładamy do przygotowanego wcześniej ciasta. Na wierzch sypiemy ser feta i układamy pomidorki, na koniec posypujemy jeszcze raz świeżo zmielonym pieprzem.



Gotowe Pide wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 min. 





Domowe Falafel z Ciecierzycy




Falafel jej najbardziej popularnym fast food'em krajów Arabskich. W Egipcie zamiast ciecierzycy używa się bobu. Natomiast większa ilość osób preferuję ten przysmak przyrządzony właśnie z ciecierzycy. 
Ciecierzyca jest bogata w białko, ma w sobie jego tyle że jest stosowana jako zamiennik mięsa, ale oprócz białka bogata jest również w żelazo, potas czy błonnik. Ma właściwości korzystne na naszą cerę czy paznokcie. Z ciecierzycy również robimy humus o którym pisałam już wcześniej w trochę innej wersji, bo w wersji buraczanej.
Ale przejdźmy do rzeczy, oprócz ciecierzycy do falafel dodajemy natkę pietruszki, która również jest bogata w witaminy takie jak wit. C i E, żelazo i magnez. Reasumując Falafel jest żródłem witamin i białka które korzystnie wpływa na nasz organizm. 
Falafel możemy jeść w picie, chlebie, sałatce czy po prostu jako zwykłą zdrową przekąskę. 


Składniki :



  • 400 g suchej ciecierzycy 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 pęczka pietruszki 
  • 2 łyżeczki soli 
  • świeżo zmieniony pieprz 
  • 1,4 łyżeczki mielonego kminku 
  • szczypta mielonej kolendry 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • łyżka mąki kukurydzianej 
  • 1 litr oleju do smażenia 
Sposób przygotowania :



Ciecierzyce zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. 
Po całonocnym namoczeniu wrzucamy ciecierzycę do malaksera wraz z resztą składników i miksujemy aż wszystkie składniki porządnie się poszatkują. 
Zmiksowane składniki wykładamy do miski. 
Bierzemy małą część do ręki i mocno ściskając formujemy kulki, mniej więcej wszystkie takiej samej wielkości.



Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. 
Do rozgrzanego oleju wrzucamy kolejno jedna po drugiej kulce falafel. Ale pamiętajmy aby nie wkładać ich za dużo, kilka sztuk na jedno smażenie, uważajmy również aby falafel nie przywierały do dna garnka. Gotowe falafel zaczną wypływać na wierz i będą miały złoto-brązowy kolor. 
Usmażone falafel wykładamy na ręcznik do pieczenia aby wsiąknął nadmiar tłuszczu. 







Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z krewetkami. 





O właściwościach ciecierzycy napisała wyżej, więc tutaj już tylko wspomnę o tym że potrawka z ciecierzycy nada się świetnie jako dodatek do obiadu, czy wzbogacona o inne warzywa może być gulaszem z ciecierzycy. 

Składaniki :

  • 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy 
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  • 15 szt. krewetek, obranych i umytych.
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
  • świeża pietruszka 
  • 4 łyżki masła 
  • 1 cebula 
  • szczypta pieprzu cayenne 

Sposób przygotowania :

Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka na roztopione  i rozgrzane 2 łyżki masła. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na złocisty kolor. 
Do podsmażonej cebuli wlewamy pomidory, dusimy aż pomidory zredukują się.
Ciecierzycę pozbawiamy wody i wrzucamy do pomidorów, wraz z obranymi i umytymi krewetkami. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez jakąś chwilkę, tak aby ciecierzyca się podgrzała, a krewetki poddusiły i przeszły smakami. 
Na koniec dodajemy resztę masła (2 łyżki ) wszystkie przyprawy i poszatkowaną natkę pietruszki.
Potrawkę z ciecierzycy możemy również podawać ze świeżym pieczywem czosnkowym. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia