facebook

Jaglane mleko roślinne

środa, 18 września 2019

Mleko roślinne jest używane u Nas w domu codziennie, na początku było tylko dodatkiem do kawy. Natomiast z biegiem czasu się to zmieniło i mleko roślinne jest często bazą do  koktajli, kaszek, naleśników czy deserów. Domowe mleko roślinne zaczęłam robić gdy zorientowałam się jak naprawdę jest dziecinnie proste w przyrządzeniu, ma mniej cukru i innych niepotrzebnych dodatków. Wychodzi to również o wiele lepiej cenowo niż gotowe mleko sklepowe.
Mleko roślinne cenowo waha się od 5 do 25 zł za 1l.  
Jest to dość sporo zwłaszcza gdy mleka zużywamy bardzo dużo. Oczywiście skłamałabym gdybym napisała że nie kupuję już mleka roślinnego w sklepie. Kupuję i to dość często ale musi być naprawdę dobre, z dobrym składem. Domowe mleko możemy modyfikować na różne sposoby, od kokosowego, czekoladowego, pistacjowego po truskawkowe. Ale o tych owocowych to napiszę następnym razem. Dziś na tapecie mamy mleko jaglane, delikatne, bardzo kremowe o lekkim posmaku wanilii. 








Składniki na mleko jaglane :

  • 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej 
  • 1/2 szkl. orzechów nerkowca 
  • 8 szt. suszonych daktyli 
  • 1/2  laski  Wanilii
  • szczypta soli 
  • 3 szkl. wody 

Sposób przygotowania :


Daktyle zalewamy na 5 min wrzątkiem, aby zmiękły. 
Do miksera wrzucamy kaszę, orzechy i wlewamy wodę.
Miksujemy. 
W między czasie dodajemy już miękkie daktyle, szczyptę soli i nasiona z połowy laski waniliowej. 
Miksujemy tak długo aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a konsystencja będzie gładka. 
Zmiksowane mleko możemy przelać bezpośrednio do szklanych buteleczek, bądź najpierw przelać je przez gazę. Jeżeli chcemy mleko stosować do Kawy to zalecam przelać je przez gazę, porządnie wycisnąć i dopiero wtedy przelać do buteleczek, natomiast jeśli mleko ma być stosowane do gotowania kasz, zrobienia deserów czy koktajli to nie ma takiej  konieczności.  Spotkałam się z opinią iż mleko jaglane domowe nie nadaję się do kawy, ponieważ się rozwarstwia. Tak, może się tak zdarzyć właśnie wtedy gdy mleko nie będzie przelane przez gazę, może być też tak iż  gęstsza część mleka po dolaniu do kawy będzie osadzać się na dnie kubka. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia