Cześć Kochani !
Dawno nie dodawałam żadnego przepisu na coś słodkiego :) I właśnie dziś przyszedł ten moment aby dodać przepis na obłędne ciasto bardzo mocno czekoladowe. Ostatnio dostałam od Was kilka wiadomości z pytaniami czy na blogu znajdą się przepisy dla chorujących na Celiakię ( inaczej mówiąc dla osób nie tolerujących glutenu )Bardzo się cieszę że zaczynacie się udzielać i pisać o tym co Was by zainteresowało. A Ja przy okazji mogę upiec czy ugotować coś nowego . Dlatego postanowiłam zrobić takie ciasto które możemy zrobić bez glutenu jak i z glutenem, tak aby każdy z Was był zadowolony i mógł z tego przepisu skorzystać. Jeśli nie mamy problemu z tolerancją glutenu spokojnie możemy dodać mąkę pszenną do tego ciasta. A chyba większość z Nas lubi ciasto czekoladowe ale nie zawsze możemy znaleźć odpowiedni przepis, dlatego nadchodzę z pomocą. Tak naprawdę ten przepis powstał dzisiaj i szczerze mówiąc sama nie wiedziałam czy wyjdzie. Ale na szczęście wszystko się udało a ciasto wyszło przepyszne.
Składniki na ciasto :
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady min 70 %
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
- 330 ml mleka roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (jeśli robimy ciasto z mąką pszenną dodajemy zwykły proszek do pieczenia )
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g mąki kokosowej
- łyżka płatków migdałowych
Składniki na sos czekoladowy :
- 2 łyżki musu kokosowego
- 1/2 szkl. mleka roślinnego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 czubate łyżki kakao
Sposób przygotowania :
Tak naprawdę do tego ciasta nie potrzebujemy ani miksera ani blendera :)
Banany obieramy , wrzucamy do miski i ugniatamy na papkę widelcem .Dodajemy jajka i mieszamy. 1,5 tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do bananów i jajek.
Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy , do uzyskania jednolitej konsystencji.
Resztę czekolady która nam została kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do masy.
Całość przelewamy do formy keksowej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* , pieczemy 60 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odkładamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos . Mleko wlewamy do garnuszka , dodajemy mus kokosowy i mieszamy tak długo aż mus całkowicie się rozpuści i nie będzie grudek . Wsypujemy ksylitol i kakao, dalej mieszamy, dokładnie tak samo jak na początku aby nie było grudek . Mieszamy tak długo aż sos zacznie nam gęstnieć ,będzie to znak że jest gotowy :)
Gdy ciasto jest ostygło , kroimy je i polewamy gorącym sosem czekoladowym :)
Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało .
Pozdrawiam Karolina:*
Brak komentarzy
Prześlij komentarz