facebook

Bezglutenowe Ciasto Czekoladowe z sosem Czekoladowym

poniedziałek, 27 listopada 2017

Cześć Kochani !
Dawno nie dodawałam żadnego przepisu na coś słodkiego :) I właśnie dziś przyszedł ten moment aby dodać przepis na obłędne  ciasto bardzo mocno czekoladowe.  Ostatnio dostałam od Was kilka wiadomości z pytaniami czy na blogu znajdą się  przepisy dla chorujących na Celiakię ( inaczej mówiąc dla osób nie tolerujących glutenu )Bardzo się cieszę że zaczynacie się udzielać i pisać o tym co Was by zainteresowało. A Ja  przy okazji mogę upiec czy ugotować coś nowego  . Dlatego postanowiłam zrobić takie ciasto które możemy zrobić bez glutenu jak i z glutenem, tak aby każdy z Was był zadowolony i mógł z tego przepisu skorzystać. Jeśli nie mamy problemu z tolerancją glutenu spokojnie możemy dodać mąkę pszenną  do tego ciasta. A chyba większość z Nas lubi ciasto czekoladowe ale nie zawsze możemy  znaleźć odpowiedni przepis, dlatego nadchodzę z pomocą. Tak naprawdę ten przepis powstał dzisiaj i szczerze mówiąc sama nie wiedziałam czy wyjdzie. Ale na szczęście wszystko się udało a ciasto wyszło przepyszne.  




Składniki na ciasto :
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady min 70 %
  • 2 dojrzałe banany 
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 330 ml mleka roślinnego 
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (jeśli robimy ciasto z mąką pszenną dodajemy zwykły proszek do pieczenia )
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g mąki kokosowej 
  • łyżka płatków migdałowych

Składniki na sos czekoladowy :
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 czubate łyżki kakao




Sposób przygotowania :
Tak naprawdę do tego ciasta nie potrzebujemy ani miksera ani blendera :)
Banany obieramy , wrzucamy do miski i ugniatamy na papkę widelcem  .Dodajemy jajka i mieszamy. 1,5 tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do bananów i jajek. 
Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy , do uzyskania jednolitej konsystencji.
Resztę czekolady która nam została  kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do masy. 
Całość przelewamy do formy keksowej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* , pieczemy 60 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odkładamy do ostygnięcia. 





Przygotowujemy sos . Mleko wlewamy do garnuszka , dodajemy mus kokosowy i mieszamy tak długo aż mus całkowicie się rozpuści i nie będzie grudek . Wsypujemy ksylitol i kakao,  dalej  mieszamy, dokładnie tak samo jak na początku aby nie było grudek . Mieszamy tak długo aż sos zacznie nam gęstnieć ,będzie to znak że jest gotowy :)






Gdy ciasto jest ostygło , kroimy je i polewamy gorącym sosem czekoladowym :)






Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało . 


Pozdrawiam Karolina:*





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia