facebook

Pikantne Curry z łososiem i dynią .

wtorek, 21 listopada 2017

Też tak macie że w okresie jesiennym bardziej macie ochotę na gorące potrawy, mocno doprawione , które rozgrzeją Nas od środka ? Ja właśnie tak mam , gdy tylko zaczyna robić się na dworze zimno i ponuro wprowadzam przynajmniej 2 razy w tyg takie potrawy które porządnie rozgrzeją mój organizm. Lubię łączyć różne smaki , w czasie jesiennym rządzą takie przyprawy jak : kolendra, imbir, gałka muszkatołowa , chilli , curry, cynamon, pieprz , goździk, kurkuma ,kardamon , czosnek.
Wszystkie te przyprawy mają intensywny smak i aromat ale również każde z nich ma mnóstwo dobrych właściwości ale o tym to już napiszę w innym poście. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pikantne curry z łososiem dynią i brokułem , świetnie rozgrzewa a  rewelacyjnie smakuje jak smakuje !! Kolejny plus tej potrawy to , to że jest jednogarnkowa :)
Ta potrawa ma swój specyficzny smak, ma swoich fanów ale również są tacy którym nie przypasowała do gustu. Jeśli lubicie intensywny smak , dynię , brokuł i łososia to ten przepis jest dla Was !!



Pikantne Curry z Łososiem i Dynią. 




Porcja na 2-3 osoby 

Składniki :
  • 400 g Dyni Hokaido
  • 300 g świeżego filetu z łososia 
  • 200 g świeżego brokuła 
  • 2 szt małych cebul 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 250-300 ml wody 
  • 40 g kaszy jaglanej 
  • 100-150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • Curry,kolendra,chilli, imbir suszony, olej kokosowy ( bądź zwykły)  , sól , pieprz 



Sposób wykonania :

Na patelnię wlewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę bądź w piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz , dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy aby cebula była złocista ( uważajmy aby nie przypalić aby cebula i czosnek nie były gorzkie )
Gdy cebula jest już podsmażona dodajemy do niej  obraną ze skóry i pokrojoną w kosteczkę dynię , mieszamy . Dolewamy stopniowo wody tak aby dynia zaczęła się podduszać. W między czasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy  i mielimy na proszek ( tak naprawdę ile damy tych przypraw zależy tylko od nas i od tego jak bardzo intensywny chcemy smak ).





Przyprawy wsypujemy na patelnie do dyni i mieszamy . Następnie dodajemy kaszę jaglaną , mieszamy co jakiś czas aby kasza nam nie przywarła . Jeśli wody jest zbyt mało dolejmy więcej , tak aby przykryła nam prawie wszystko. Gdy nasza kasza się dusi , oczyszczamy łososia ze skóry i kroimy go w dużą kostkę. Dodajemy na patelnie . Delikatnie mieszamy tak aby łosoś nam się nie porozwalał. Gdy widzimy że nasz łosoś robi się już jasno różowy , dodajemy do całości różyczki brokuła. mieszkamy DELIKATNIE , przykrywamy przykrywką i dusimy jeszcze przez jakiś czas, co chwilkę zerkając   tak aby nasz brokuł był zachował  kolor i chrupkość, czyli żeby był po prostu Al Dente . 
Na sam koniec dodajemy jogurt naturalny. 
Nasze danie jest już gotowe. 



Smacznego !! 




Pozdrawiam Karolina :*




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia