Też tak macie że w okresie jesiennym bardziej macie ochotę na gorące potrawy, mocno doprawione , które rozgrzeją Nas od środka ? Ja właśnie tak mam , gdy tylko zaczyna robić się na dworze zimno i ponuro wprowadzam przynajmniej 2 razy w tyg takie potrawy które porządnie rozgrzeją mój organizm. Lubię łączyć różne smaki , w czasie jesiennym rządzą takie przyprawy jak : kolendra, imbir, gałka muszkatołowa , chilli , curry, cynamon, pieprz , goździk, kurkuma ,kardamon , czosnek.
Wszystkie te przyprawy mają intensywny smak i aromat ale również każde z nich ma mnóstwo dobrych właściwości ale o tym to już napiszę w innym poście. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pikantne curry z łososiem dynią i brokułem , świetnie rozgrzewa a rewelacyjnie smakuje jak smakuje !! Kolejny plus tej potrawy to , to że jest jednogarnkowa :)
Ta potrawa ma swój specyficzny smak, ma swoich fanów ale również są tacy którym nie przypasowała do gustu. Jeśli lubicie intensywny smak , dynię , brokuł i łososia to ten przepis jest dla Was !!
Wszystkie te przyprawy mają intensywny smak i aromat ale również każde z nich ma mnóstwo dobrych właściwości ale o tym to już napiszę w innym poście. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pikantne curry z łososiem dynią i brokułem , świetnie rozgrzewa a rewelacyjnie smakuje jak smakuje !! Kolejny plus tej potrawy to , to że jest jednogarnkowa :)
Ta potrawa ma swój specyficzny smak, ma swoich fanów ale również są tacy którym nie przypasowała do gustu. Jeśli lubicie intensywny smak , dynię , brokuł i łososia to ten przepis jest dla Was !!
Pikantne Curry z Łososiem i Dynią.
Porcja na 2-3 osoby
Składniki :
- 400 g Dyni Hokaido
- 300 g świeżego filetu z łososia
- 200 g świeżego brokuła
- 2 szt małych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 250-300 ml wody
- 40 g kaszy jaglanej
- 100-150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
- Curry,kolendra,chilli, imbir suszony, olej kokosowy ( bądź zwykły) , sól , pieprz
Sposób wykonania :
Na patelnię wlewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę bądź w piórka, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz , dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy aby cebula była złocista ( uważajmy aby nie przypalić aby cebula i czosnek nie były gorzkie )
Gdy cebula jest już podsmażona dodajemy do niej obraną ze skóry i pokrojoną w kosteczkę dynię , mieszamy . Dolewamy stopniowo wody tak aby dynia zaczęła się podduszać. W między czasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i mielimy na proszek ( tak naprawdę ile damy tych przypraw zależy tylko od nas i od tego jak bardzo intensywny chcemy smak ).
Przyprawy wsypujemy na patelnie do dyni i mieszamy . Następnie dodajemy kaszę jaglaną , mieszamy co jakiś czas aby kasza nam nie przywarła . Jeśli wody jest zbyt mało dolejmy więcej , tak aby przykryła nam prawie wszystko. Gdy nasza kasza się dusi , oczyszczamy łososia ze skóry i kroimy go w dużą kostkę. Dodajemy na patelnie . Delikatnie mieszamy tak aby łosoś nam się nie porozwalał. Gdy widzimy że nasz łosoś robi się już jasno różowy , dodajemy do całości różyczki brokuła. mieszkamy DELIKATNIE , przykrywamy przykrywką i dusimy jeszcze przez jakiś czas, co chwilkę zerkając tak aby nasz brokuł był zachował kolor i chrupkość, czyli żeby był po prostu Al Dente .
Na sam koniec dodajemy jogurt naturalny.
Nasze danie jest już gotowe.
Smacznego !!
Pozdrawiam Karolina :*
Brak komentarzy
Prześlij komentarz