facebook

Tradycyjne Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo- szczypiorkowym.

poniedziałek, 13 listopada 2017

Czy wiecie Kochani że 13 Listopada jest Światowym dniem placka ziemniaczanego ?
Placki ziemniaczane królują w naszej kuchni XVII wieku. Kiedyś kojarzone z biedotą ( robotnicy często dostawali ziemniaki jako zapłatę za pracę ) dziś placki ziemniaczane są podawane nawet w wykwintnych restauracjach . Placki ziemniaczane to chyba jedna z najprostszych potraw do przyrządzenia , tradycyjne placki smażymy na oleju czy smalcu , gdy robimy wersję na słono głównym dodatkiem jest cebula . Niektórzy dodają do placków oprócz soli i pieprzu również majeranek. Tak na prawdę przepisów na placki ziemniaczane jest mnóstwo i na słono i na słodko podawane nawet w formie deseru. Placki powinniśmy podawać tuż po usmażeniu gdy są najbardziej chrupkie.Możemy podawać je z gulaszem, równymi sosami, śmietaną jogurtem naturalnym czy z dżemem, cukrem , owocami. Dzisiejsze placki były w wersji light ponieważ piekłam je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Błędnym myśleniem jest to iż placki nie usmażą się nam jeśli nie dodamy mąki :) 





Tradycyjne placki ziemniaczane podane z sosem czosnkowo-szczypiorkowym .



  Składniki :

  Placki:

  • 2 kg ziemniaków najlepiej ''starych''
  • 2 jajka ( całe)
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe lub 1 duża cebula
  • ewentualnie tłuszcz do smażenia 
sos:
  • jogurt naturalny duży 
  • szczypiorek drobny 
  • 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy dokładnie. Umyte ziemniaki trzemy na małych oczkach. Starte ziemniaki wrzucamy do miski,ostawiamy na 10-15 min tak aby ziemniaki puściły sok .
Po tym czasie nie mieszając masy ziemniaczanej  odlewamy cały sok który nam się wytworzył. Po odlaniu wody dodajemy jajka , sól i pieprz. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę bądź trzemy na tarce  z  małymi oczkami, wrzucamy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły.  Łyżką nakładamy  okrągłe porcję   gotowej  masy ziemniaczanej  na blachę do pieczenia wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia . Lub jeśli wolicie smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu np olej kokosowy , rzepakowy . Pieczemy tak długo aż placki się zarumienią i będą chrupkie, tak samo jak smażymy i z jednej i z drugiej strony placek. 
Między czasie gdy nasze placki się pieką/smażą robimy sos. Jogurt wlewamy do miseczki . Czosnek wyciskamy przez praskę ,Szczypiorek kroimy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu.
doprawiamy solą i pieprzem . 
Placki najlepiej podawać od razu z piekarnika czy patelni wtedy są idealnie chrupkie :)

Smacznego !!





Karolina


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia