Czy wiecie Kochani że 13 Listopada jest Światowym dniem placka ziemniaczanego ?
Placki ziemniaczane królują w naszej kuchni XVII wieku. Kiedyś kojarzone z biedotą ( robotnicy często dostawali ziemniaki jako zapłatę za pracę ) dziś placki ziemniaczane są podawane nawet w wykwintnych restauracjach . Placki ziemniaczane to chyba jedna z najprostszych potraw do przyrządzenia , tradycyjne placki smażymy na oleju czy smalcu , gdy robimy wersję na słono głównym dodatkiem jest cebula . Niektórzy dodają do placków oprócz soli i pieprzu również majeranek. Tak na prawdę przepisów na placki ziemniaczane jest mnóstwo i na słono i na słodko podawane nawet w formie deseru. Placki powinniśmy podawać tuż po usmażeniu gdy są najbardziej chrupkie.Możemy podawać je z gulaszem, równymi sosami, śmietaną jogurtem naturalnym czy z dżemem, cukrem , owocami. Dzisiejsze placki były w wersji light ponieważ piekłam je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Błędnym myśleniem jest to iż placki nie usmażą się nam jeśli nie dodamy mąki :)
Tradycyjne placki ziemniaczane podane z sosem czosnkowo-szczypiorkowym .
Składniki :
Placki:
- 2 kg ziemniaków najlepiej ''starych''
- 2 jajka ( całe)
- sól
- pieprz
- 2 małe lub 1 duża cebula
- ewentualnie tłuszcz do smażenia
sos:
- jogurt naturalny duży
- szczypiorek drobny
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie :
Ziemniaki obieramy, myjemy dokładnie. Umyte ziemniaki trzemy na małych oczkach. Starte ziemniaki wrzucamy do miski,ostawiamy na 10-15 min tak aby ziemniaki puściły sok .
Po tym czasie nie mieszając masy ziemniaczanej odlewamy cały sok który nam się wytworzył. Po odlaniu wody dodajemy jajka , sól i pieprz. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę bądź trzemy na tarce z małymi oczkami, wrzucamy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. Łyżką nakładamy okrągłe porcję gotowej masy ziemniaczanej na blachę do pieczenia wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia . Lub jeśli wolicie smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu np olej kokosowy , rzepakowy . Pieczemy tak długo aż placki się zarumienią i będą chrupkie, tak samo jak smażymy i z jednej i z drugiej strony placek.
Między czasie gdy nasze placki się pieką/smażą robimy sos. Jogurt wlewamy do miseczki . Czosnek wyciskamy przez praskę ,Szczypiorek kroimy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu.
doprawiamy solą i pieprzem .
Placki najlepiej podawać od razu z piekarnika czy patelni wtedy są idealnie chrupkie :)
Smacznego !!
Karolina
Brak komentarzy
Prześlij komentarz