facebook

Wegańskie kotleciki .

poniedziałek, 6 listopada 2017

Witam Was po dłuższej przerwie. 
Niestety czasem jest po prostu za mało czasu na wszystko  . Doba jest za krótka i niestety rąk też jest za mało. Są rzeczy ważne i ważniejsze. Na pierwszym miejscu zawsze jest i  będzie dla mnie rodzina , dlatego Blog spada na dalsze miejsce . Ale staram się jak tylko mogę abyście nie odczuli tych przerw między postami aż tak bardzo :)  Muszę też pamiętać o Was wszystkich i wymyślić jakiś przepis dla każdego . Dziś podzielę się z Wami przepisem na kotleciki Wegańskie. Ostatnio dość często spotykam się z ludźmi którzy albo są wegetarianami , weganami czy nie jedzą glutenu a może nie tolerują laktozy.  Dlatego co jakiś czas postaram się dodać przepis aby każdy był zadowolony i znalazł coś dla siebie. 
Kotlelciki wegańskie są idealne na obiad , do burgerów a nawet jako zwykła przekąska.







 WEGAŃSKIE KOTLECIKI    


Składniki :


  • 150 g komosy ryżowej 
  • 250 g zielonej soczewicy 
  • 5 szt średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • dowolne kiełki ( ja dałam kiełki jarmużu )
  • pół szkl. ziaren siemienia lnianego 
  • olej kokosowy
  • sól 
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra ( przyprawa)
  • 1/2 łyżeczki kminek mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej bądź mączki ziemniaczanej



Sposób wykonania :

Na początek gotujemy komosę i soczewicę. Ale zanim to zrobimy to musimy komosę ryżową  i soczewicę porządnie wypłukać zimną wodą. (oczywiście gotujemy osobno ) Gotujemy tyle czasu ile jest napisane na opakowaniu , do miękkości.
W między czasie gdy nasza komosa i soczewica się gotują to zabieramy się za krojenie cebuli w drobną kosteczkę .
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju kokosowym . Pieczarki oczyszczamy i również kroimy na drobną kostkę bądź trzemy na tarce o grubych oczkach. dodajemy do cebuli i podsmażamy na złoty kolor. Ugotowaną komosę i soczewicę odcedzamy i wsypujemy do miski. Dodajemy podsmażoną cebulkę  z pieczarkami. Marchew obieramy i również wrzucamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty. Wsypujemy kiełki ( ilość wedle uznania ), siemię lniane , wszystkie przyprawy i mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia . Mokrymi rękoma formujemy kulki , lekko je spłaszczamy i kładziemy na formę. Gotowe kotleciki pieczemy ok 20-25 min w 180*.
Jeśli nie mamy termoobiegu a nasz piekarnik grzeje tylko od dołu tak jak mój to w połowie pieczenia przekładamy kotleciki na drugą stronę aby nie przypaliły się od dołu. 






Ps: Jeśli wolisz bardziej jednolitą konsystencję kotlecików to możesz komosę ,soczewicę , marchew, cebulę i pieczarki zmielić w maszynce do mielenia.

Ps 2 : Jeśli nie jesteś Weganinem to możesz dodać jedno jajko.





Karolina

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia