Witam Was po dłuższej przerwie.
Niestety czasem jest po prostu za mało czasu na wszystko . Doba jest za krótka i niestety rąk też jest za mało. Są rzeczy ważne i ważniejsze. Na pierwszym miejscu zawsze jest i będzie dla mnie rodzina , dlatego Blog spada na dalsze miejsce . Ale staram się jak tylko mogę abyście nie odczuli tych przerw między postami aż tak bardzo :) Muszę też pamiętać o Was wszystkich i wymyślić jakiś przepis dla każdego . Dziś podzielę się z Wami przepisem na kotleciki Wegańskie. Ostatnio dość często spotykam się z ludźmi którzy albo są wegetarianami , weganami czy nie jedzą glutenu a może nie tolerują laktozy. Dlatego co jakiś czas postaram się dodać przepis aby każdy był zadowolony i znalazł coś dla siebie.
Kotlelciki wegańskie są idealne na obiad , do burgerów a nawet jako zwykła przekąska.
WEGAŃSKIE KOTLECIKI
Składniki :
Składniki :
- 150 g komosy ryżowej
- 250 g zielonej soczewicy
- 5 szt średnich pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- dowolne kiełki ( ja dałam kiełki jarmużu )
- pół szkl. ziaren siemienia lnianego
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryka ostra ( przyprawa)
- 1/2 łyżeczki kminek mielony
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej bądź mączki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
Na początek gotujemy komosę i soczewicę. Ale zanim to zrobimy to musimy komosę ryżową i soczewicę porządnie wypłukać zimną wodą. (oczywiście gotujemy osobno ) Gotujemy tyle czasu ile jest napisane na opakowaniu , do miękkości.
W między czasie gdy nasza komosa i soczewica się gotują to zabieramy się za krojenie cebuli w drobną kosteczkę .
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju kokosowym . Pieczarki oczyszczamy i również kroimy na drobną kostkę bądź trzemy na tarce o grubych oczkach. dodajemy do cebuli i podsmażamy na złoty kolor. Ugotowaną komosę i soczewicę odcedzamy i wsypujemy do miski. Dodajemy podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Marchew obieramy i również wrzucamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty. Wsypujemy kiełki ( ilość wedle uznania ), siemię lniane , wszystkie przyprawy i mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia . Mokrymi rękoma formujemy kulki , lekko je spłaszczamy i kładziemy na formę. Gotowe kotleciki pieczemy ok 20-25 min w 180*.
Jeśli nie mamy termoobiegu a nasz piekarnik grzeje tylko od dołu tak jak mój to w połowie pieczenia przekładamy kotleciki na drugą stronę aby nie przypaliły się od dołu.
Ps: Jeśli wolisz bardziej jednolitą konsystencję kotlecików to możesz komosę ,soczewicę , marchew, cebulę i pieczarki zmielić w maszynce do mielenia.
Ps 2 : Jeśli nie jesteś Weganinem to możesz dodać jedno jajko.
Karolina
Brak komentarzy
Prześlij komentarz