facebook

Sałatka z krewetkami i zielonymi szparagami.

poniedziałek, 14 maja 2018

Lubicie Owoce Morza ?!
My lubimy najbardziej krewetki , dlatego eksperymentujemy z nimi dość często  w kuchni . 
Można podać je jako przystawkę , na obiad czy w  sałatce . Przepisów i pomysłów na nie jest naprawdę sporo. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną sałatkę z krewetkami i zielonymi szparagami.
Wiecie że moje pierwsze przygotowane krewetki były niedobre ?:) Tak ! jak widzicie nie zawsze wszystko wychodzi za pierwszym razem . Pierwsze krewetki które przyrządziłam były gumowe i nie do jedzenia :D A to dlatego że kompletnie nie wiedziałam ile czasu  je smażyć.
Zanim zabrałam się za zrobienie kolejnych to postanowiłam poczytać jak je przyrządzić , oczyścić i usmażyć . Jak to mówią człowiek uczy się całe życie.  A Teraz i Ja mogę Was poduczyć jak przyrządzić idealnie krewetki krok po kroku :).






Jakie składniki potrzebujemy ?

Porcję Na dwie sałatki :
  • Krewetki czerwone  Argentyńskie całe  270 g ( kupiłam te : Krewetki )
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 garście świeżego szpinaku 
  • 3 małe pomidory 
  • świeża bazylia
  • świeże oregano 
  • 1-2 szt   papryczki chilli 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy  chili bądź pieprzu cayenne 
  • 1/2 kostki masła 
  • 4 ząbki czosnku  
  •                         ewentualnie kawałek sera koziego bądź fety do posypania sałatki





Przygotowanie :

Najpierw zabieramy się za krewetki. 
Musimy je porządnie oczyścić. 
Po kolei. 
Z krewetek usuwamy pancerz . Cały. Każdy pierścień pancerza styka się na stronie brzusznej krewetki tak więc zaczynamy obierać krewetki od tej strony.
Gdy to zrobimy i krewetka będzie już "goła "
To musimy jeszcze oczyścić krewetkę z jelita które znajduję się po części grzbietowej.
Nacinamy krewetkę po całej długości grzbietu , rozchylamy i wyciągamy dokładanie  CAŁĄ żyłkę czasem jest ciemnego koloru a czasem przezroczysta.
Po tym wszystkim myjemy krewetki  pod zimną wodą i kładziemy na ręczniku papierowym tak aby cała woda wsiąkła w ręcznik a krewetka była sucha.
Na patelni rozpuszczamy masło. 
Dodajemy do masła pokojoną bardzo drobno paprykę chili. wyciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowane drobno świeże zioła. 



Podsmażamy wszystko na małym ogniu tak aby masło z resztą składników się nie przypaliło i nie straciło smaku. Doprawiamy solą , pieprzem i pieprzem cayenne.
Gdy masło już przejdzie smakami kładziemy na nie krewetki. Smażymy z każdej strony po minucie. Z lewej , z prawej i od strony i od strony grzbietowej, Czyli łączny czas smażenia krewetek to 3 minuty. 




Gdy już są obsmażone z każdej strony to mieszamy całość tak aby masło z dodatkami oblało całe krewetki. 
Krewetki mamy gotowe więc zabieramy się za szparagi. Tak naprawdę to możemy szparagi przygotować sobie wcześniej a gdy krewetki się smażą to w tym samym czasie możemy gotować szparagi.
Szparagi myjemy i odcinamy bądź tak jak ja to robię odłamujemy  od nich twarde , zdrewniałe końcówki. 
Ok tak 3-5 cm . Zielone szparagi nie wymagają obierania tak jak białe. 
Szparagi gotujemy w wysokim garnku. Jeśli nie mamy takiego może być zwykły.
Gotujemy je od 5-8 min w wodzie  ze szczyptą cukru. 
Najlepiej aby szparagi gotowały się na stojąco pod przykryciem tak aby główki szparagów nie były zamoczone w wodzie, ponieważ są delikatniejsze niż reszta część szparaga i gotują się znacznie szybciej.
Szparagi nie mogą się rozgotować dlatego najlepiej sprawdzać ich miękkość widelcem.
Ugotowane szparagi przekrajamy na pół i dodajemy do krewetek w maśle.



Mieszamy.



Czas nakładania sałatek.

Na talerze wykładamy umyty szpinak , pokrojone pomidory i szparagi z  krewetkami , ewentualnie ser kozi lub ser feta pokruszony i na koniec polewamy sałatki sosem maślanym na którym były smażone  krewetki. 


Do sałatki możemy dodać również zrobione domowe czosnkowe grzanki żytnie. 

Smacznego !!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia