Lubicie Owoce Morza ?!
My lubimy najbardziej krewetki , dlatego eksperymentujemy z nimi dość często w kuchni .
Można podać je jako przystawkę , na obiad czy w sałatce . Przepisów i pomysłów na nie jest naprawdę sporo. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną sałatkę z krewetkami i zielonymi szparagami.
Wiecie że moje pierwsze przygotowane krewetki były niedobre ?:) Tak ! jak widzicie nie zawsze wszystko wychodzi za pierwszym razem . Pierwsze krewetki które przyrządziłam były gumowe i nie do jedzenia :D A to dlatego że kompletnie nie wiedziałam ile czasu je smażyć.
Zanim zabrałam się za zrobienie kolejnych to postanowiłam poczytać jak je przyrządzić , oczyścić i usmażyć . Jak to mówią człowiek uczy się całe życie. A Teraz i Ja mogę Was poduczyć jak przyrządzić idealnie krewetki krok po kroku :).
Jakie składniki potrzebujemy ?
Porcję Na dwie sałatki :
- Krewetki czerwone Argentyńskie całe 270 g ( kupiłam te : Krewetki )
- pęczek zielonych szparagów
- 4 garście świeżego szpinaku
- 3 małe pomidory
- świeża bazylia
- świeże oregano
- 1-2 szt papryczki chilli
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy chili bądź pieprzu cayenne
- 1/2 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- ewentualnie kawałek sera koziego bądź fety do posypania sałatki
Przygotowanie :
Najpierw zabieramy się za krewetki.
Musimy je porządnie oczyścić.
Po kolei.
Z krewetek usuwamy pancerz . Cały. Każdy pierścień pancerza styka się na stronie brzusznej krewetki tak więc zaczynamy obierać krewetki od tej strony.
Gdy to zrobimy i krewetka będzie już "goła "
To musimy jeszcze oczyścić krewetkę z jelita które znajduję się po części grzbietowej.
Nacinamy krewetkę po całej długości grzbietu , rozchylamy i wyciągamy dokładanie CAŁĄ żyłkę czasem jest ciemnego koloru a czasem przezroczysta.
Po tym wszystkim myjemy krewetki pod zimną wodą i kładziemy na ręczniku papierowym tak aby cała woda wsiąkła w ręcznik a krewetka była sucha.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Dodajemy do masła pokojoną bardzo drobno paprykę chili. wyciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowane drobno świeże zioła.
Podsmażamy wszystko na małym ogniu tak aby masło z resztą składników się nie przypaliło i nie straciło smaku. Doprawiamy solą , pieprzem i pieprzem cayenne.
Gdy masło już przejdzie smakami kładziemy na nie krewetki. Smażymy z każdej strony po minucie. Z lewej , z prawej i od strony i od strony grzbietowej, Czyli łączny czas smażenia krewetek to 3 minuty.
Gdy już są obsmażone z każdej strony to mieszamy całość tak aby masło z dodatkami oblało całe krewetki.
Krewetki mamy gotowe więc zabieramy się za szparagi. Tak naprawdę to możemy szparagi przygotować sobie wcześniej a gdy krewetki się smażą to w tym samym czasie możemy gotować szparagi.
Szparagi myjemy i odcinamy bądź tak jak ja to robię odłamujemy od nich twarde , zdrewniałe końcówki.
Ok tak 3-5 cm . Zielone szparagi nie wymagają obierania tak jak białe.
Szparagi gotujemy w wysokim garnku. Jeśli nie mamy takiego może być zwykły.
Gotujemy je od 5-8 min w wodzie ze szczyptą cukru.
Najlepiej aby szparagi gotowały się na stojąco pod przykryciem tak aby główki szparagów nie były zamoczone w wodzie, ponieważ są delikatniejsze niż reszta część szparaga i gotują się znacznie szybciej.
Szparagi nie mogą się rozgotować dlatego najlepiej sprawdzać ich miękkość widelcem.
Ugotowane szparagi przekrajamy na pół i dodajemy do krewetek w maśle.
Mieszamy.
Czas nakładania sałatek.
Na talerze wykładamy umyty szpinak , pokrojone pomidory i szparagi z krewetkami , ewentualnie ser kozi lub ser feta pokruszony i na koniec polewamy sałatki sosem maślanym na którym były smażone krewetki.
Do sałatki możemy dodać również zrobione domowe czosnkowe grzanki żytnie.
Smacznego !!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz