facebook

Kotlety Jajeczne z zieleniną

czwartek, 3 maja 2018

Pewnie już nie niejedni z Was jedli kotlety jajeczne .
Przepisów na nie jest naprawdę dużo i często są prawie wręcz identyczne .
Dlatego postanowiłam zrobić kotlety jajeczne ale z większą ilością zieleniny i bez bułki tartej o lekko kokosowym posmaku.
Nadają się i na śniadanie i na obiad czy kolację w sumie o każdej porze dnia możemy je zjeść. Zarówno na ciepło jak i zimno smakują wyśmienicie. 





Tak naprawdę nie potrzebujemy dużo składników bo zaledwie 8 łącznie z przyprawami i tłuszczem na którym usmażymy kotlety. 
Szczerze mówiąc jeszcze nie próbowałam ale myślę że taki kotlet sprawdziły by się również w burgerze. 


Dobra przejdźmy do rzeczy , co potrzebujemy do takich kotletów ?


Składniki :
  • 12 całych jaj , najlepiej dużych 
  • pęczek cienkiego szczypiorku 
  • garść świeżego szpinaku 
  • pęczek pietruszki 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej kokosowy ekstra virgin (nada lekko kokosowy smak kotletom)




Sposób przygotowania :

10 jaj gotujemy na twardo, 2 odkładamy. 
Szczypiorek, pietruszkę i szpinak myjemy i drobno kroimy i wrzucamy do miski.
Ugotowane jaja studzimy.
Gdy jajka są już zimne to zabieramy się za ich tarcie.
Tak, jajka możemy spokojnie sobie zetrzeć na tarce o małych lub dużych oczkach. To już zależy od nas. Nie kroję jaj ponieważ zajmuję to trochę więcej czasu a tarką idzie to znacznie szybciej, Możemy też jajka zmielić w maszynce do mięsa. 
Gdy nasze jajka są już starte/zmielone wrzucamy je do zieleniny. 
Mieszamy . Dodajemy pozostałe dwa SUROWE jaja i 2 łyżki mąki kukurydzianej. Kolejne 2 łyżki mąki kukurydzianej zostawiamy do obtoczenia kotletów przed smażeniem. 
Całość doprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy .
Gdy masa jest porządnie wymieszana a wszystkie składniki się połączyły to lepimy kotlety. Gotowe kotlety obtaczamy w pozostałej mące kukurydzianej z obu dwóch stron. 
Rozgrzewamy patelnie z olejem kokosowym, tak naprawdę oleju nie musimy dodawać dużo ponieważ kotlety nie przywierają do patelni. Im mniej tłuszczu tym mniej kcal :)
Na rozgrzany olej kładziemy kotlety jajeczne i smażymy z oby dwóch stron na złoto-brązowy kolor. 




Smacznego !



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia