facebook

Ryżowe placuszki szpinakowo - bananowe z sosem miętowym.

środa, 18 kwietnia 2018

Kolejna propozycja na śniadanie czy kolację a może i nawet na deser  . 
Przepyszne puszyste placuszki ryżowe , które swoim kolorem na pewno  zainteresują dzieci :) Śmiało możemy usmażyć je wieczorem aby były już gotowe na następny dzień na śniadanie. 


Składniki na placki :

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1,5 szt. dojrzałego banana
  • 2 całe jajka 
  • 2 łyżki ksylitolu bądź cukru trzcinowego
  •  ( możemy pominąć jeśli lubimy mniej słodkie placki )
  • duża garść świeżego szpinaku 
  • 1 szkl. mąki ryżowej 
  • łyżka oleju kokosowego ekstra virgin 
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 



Składniki na sos miętowy :
  • 1/2 banana 
  • sok z połowy cytryny 
  • ok . 10-12 liści mięty świeżej 





Sposób wykonania :


Do miski/ dzbanka wrzucamy obrane banany , umyty szpinak , awokado , olej i jajka. 
Wszystko razem blenderujemy na gładką masę. Do gotowej masy dodajemy cukier i mieszamy . 
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy. 
Mieszamy dokładnie aby nie było żadnych zbędnych  grudek. 
Placki smażymy na rozgrzanej patelni , BEZ DODATKU JAKIEGOKOLWIEK TŁUSZCZU ! 
z jednej i z drugiej strony. W między czasie robi my sos. 
Mięte myjemy , wrzucamy do naczynia , dodajemy banan i sok z cytryny.Całość dokładnie blenderujemy. Jeśli sos wydaję nam się zbyt gęsty możemy dodać do niego łyżeczkę przegotowanej wody. 












SMACZNEGO !!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia