Kuchnia Wegańska robi się coraz bardziej popularna i coraz więcej osób na nią przechodzi.
Ma dużo zwolenników jak i przeciwników. Zdania jak i gusta są podzielone aczkolwiek sama często jem dania ograniczone w mięso z różnych powodów . Tym razem na obiad zrobiłam Wegetariańskie burgery. Takie wegetariańskie kotlety robię dość często w domu na różne sposoby i zasmakowały one również mojej rodzinie :)
Co potrzebujemy do takich burgerów ?
Zaczniemy od zrobienia kotletów.
Składniki na kotlety buraczane z komosą ryżową na ok 8-10 szt :
- 2 ugotowane średnie buraki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kiełków na patelnie ( można pominąć jeśli nie lubimy )
- 150 g Quinoa (komosy ryżowej )
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- sól
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- kilka kropel tabasco
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego
- jajko
Sposób przygotowania :
Komosę ryżową porządnie płuczemy 2-3 razy pod zimną wodą i gotujemy tak długo jak mamy napisane na opakowaniu.
W między czasie do miski wrzucamy ugotowane buraki, fasolę czerwoną ( poprzednio porządnie opłukaną wodą ), czosnek , jajko i blenderujemy na gładką masę .
Gdy komosa jest już ugotowana wrzucamy ją do masy buraczanej. Dodajemy resztę składników . Smakujemy czy masa na kotlety jest dość doprawiona.
Na Blachę do pieczenia kładziemy papier do pieczenia.
Z masy lepimy kotlety i układamy je na blaszce.
Pieczemy przez ok 20 min w 180- 200 * tak aby były dobrze przypieczone z jednej i drugiej strony ale uważajmy aby nie przypalić ponieważ kotlety nabiorą gorzkiego posmaku.
Składniki do burgerów;
Tak na dobrą sprawę do burgerów może my dodać wszystko to co lubimy.
Ale napiszę Wam co ja dodałam.
- młode liście sałaty
- awokado
- szpinak świeży
- cebula czerwona
- kiełki
- ser kozi
- (który położyłam na pieczone kotlety w piekarniku tak aby się roztopił )
- ketchup
- ogórek kiszony
- pomidor ciemny
- Bułki żytnie ( wcześniej przecięte na pół i podpieczone z oby dwóch stron )
Do burgerów zrobiłam dodatkowo pieczone grube frytki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz