Często bywa tak że zostaję Nam coś z obiadu czy kolacji . A bo za dużo ugotowaliśmy kaszy , ziemniaków czy czegokolwiek .Gdy tak jest u Nas to staram się wszystko świetnie wykorzystać aby nic nie zmarnować. Tak właśnie powstał den deser. Ugotowałam za dużo kaszy jaglanej i zastanawiałam się co by tu z niej zrobić . Dla mnie samej to była zbyt duża porcja więc trzeba było coś wymyślić . Na sałatkę ochoty nie miałam więc pomyślałam może by tak zrobić jakiś deser ? :)
Też tak Macie że pomysły wpadają Wam nagle do głowy ? Często gotuję na tak zwane zawołanie i nazajutrz nie pamiętam co tam pododawałam bo gotowałam na pełnym spontanie :D Dlatego teraz wszystko od razu zapisuje w notatniku :)
Czekoladowy deser jaglany jest bez dodatku cukru , słodkość zawdzięcza tylko i wyłącznie bananom , ma lekko korzenno- śliwkowy posmak a do tego dodatkiem są pyszne chrupiące orzechy . Nie dość że jest to czekoladowy , pyszny deser to w dodatku jest zdrowy.
Skąd mam pewność że wyszedł pyszny ? To proste już nie mówię o tym że mi smakował bardzo ale jeśli moja córka jest zadowolona i je dwie porcję to znaczy że wyszło dobrze a nawet bardzo. To jest taka nasza mała Magda Gessler , byle czego nie zje i ma naprawdę bardzo dobre kubki smakowe :)
Dobra to zabieramy się za zrobienie jesiennego deseru !
Składniki :
- 100 g nie ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 śliwek suszonych
- 3 dojrzałe banany
- 100 ml mleka roślinnego ( bądź zwykłego jeśli wolicie takie )
- 2 łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść orzechów nerkowca
- 2 małe świeże śliwki
- 2 łyżki domowego masła orzechowego
- Puls do dekoracji : orzechy nerkowca , orzechy laskowe , czekolada gorzka i śliwki suszone
Sposób przygotowania :
Kaszę jaglaną gotujemy tyle czasu jak mamy opisane na opakowaniu . W między czasie
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem aby zmiękły , pamiętajmy aby zostawić kilka sztuk do dekoracji . Śliwki suszone tak jak i poprzednio orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem na 10 min.
Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do malaksera , dodajemy do niej obrane banany . Blenderujemy na gładką masę i podczas blenderowania dodajemy do środka napęczniałe orzechy i śliwki suszone .
Świeże śliwki myjemy i pozbawiamy pestek . Dodajemy do Masy jaglanej. Wlewamy mleko roślinne i wsypujemy kakao i wszystkie przyprawy . Blenderujemy tak długo aż nasza konsystencja będzie gładka i bez kawałków śliwek czy orzechów . Na koniec dodajemy masło orzechowe . Mieszamy i wlewamy gotową masę do miseczek czy szklaneczek. Całość dekorujemy gorzką czekoladą , orzechami i śliwkami . Przechowujemy w lodówce do 2 dni . Podawać najlepiej schłodzone :)
Smacznego !!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz