facebook

Czedoladowy deser jaglany.

wtorek, 30 października 2018

Często bywa tak że zostaję Nam coś z obiadu czy kolacji . A bo za dużo ugotowaliśmy kaszy , ziemniaków czy czegokolwiek .Gdy tak jest u Nas to staram się wszystko świetnie wykorzystać aby nic nie zmarnować. Tak właśnie powstał den deser. Ugotowałam za dużo kaszy jaglanej i zastanawiałam się co by tu z niej zrobić . Dla mnie samej to była zbyt duża porcja więc trzeba było coś wymyślić . Na sałatkę ochoty nie miałam więc pomyślałam może by tak zrobić jakiś deser ? :) 

Też tak Macie że pomysły wpadają Wam nagle do głowy ? Często gotuję na tak zwane zawołanie i  nazajutrz nie pamiętam co tam pododawałam bo gotowałam na pełnym spontanie :D Dlatego teraz wszystko od razu zapisuje w notatniku :) 





















Czekoladowy  deser jaglany jest bez dodatku cukru , słodkość zawdzięcza tylko i wyłącznie bananom , ma lekko korzenno- śliwkowy posmak a do tego dodatkiem są pyszne chrupiące orzechy . Nie dość że jest to  czekoladowy , pyszny deser to w dodatku jest zdrowy.

Skąd mam pewność że wyszedł pyszny ? To proste już nie mówię o tym że mi smakował bardzo ale jeśli moja córka jest zadowolona i je dwie porcję to znaczy że wyszło dobrze a nawet bardzo. To jest taka nasza  mała Magda Gessler , byle czego nie zje i ma naprawdę bardzo dobre kubki smakowe :) 

Dobra to zabieramy się za zrobienie jesiennego deseru ! 










Składniki : 

  • 100 g nie ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 6 śliwek suszonych 
  • 3 dojrzałe banany 
  • 100 ml mleka roślinnego ( bądź zwykłego jeśli wolicie takie ) 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • łyżeczka cynamonu 
  • szczypta suszonego imbiru 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • garść orzechów nerkowca 
  • 2 małe  świeże śliwki 
  • 2 łyżki domowego masła orzechowego 
  •              Puls do dekoracji : orzechy nerkowca , orzechy laskowe ,  czekolada gorzka i śliwki suszone 






Sposób przygotowania :

Kaszę jaglaną gotujemy tyle czasu jak mamy opisane na opakowaniu . W między czasie 
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem aby zmiękły , pamiętajmy aby zostawić kilka sztuk do dekoracji . Śliwki suszone tak jak i poprzednio orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem na 10 min.  
Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do malaksera , dodajemy do niej obrane banany . Blenderujemy na gładką masę i podczas blenderowania dodajemy do środka napęczniałe orzechy i śliwki suszone . 
Świeże śliwki myjemy i pozbawiamy pestek . Dodajemy do Masy jaglanej. Wlewamy mleko roślinne i wsypujemy  kakao i wszystkie przyprawy . Blenderujemy tak długo aż nasza konsystencja będzie gładka i bez kawałków śliwek czy orzechów . Na koniec dodajemy masło orzechowe . Mieszamy i wlewamy gotową masę do miseczek czy szklaneczek. Całość dekorujemy gorzką czekoladą , orzechami i śliwkami .  Przechowujemy w lodówce do 2 dni . Podawać najlepiej schłodzone :)





Smacznego !!



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia