Chlebek Bananowy , brzmi jak byśmy mieli za chwilę upiec po prostu zwykły chleb . Banana Bread- Słodki chlebek który dotarł do nas już dawno ze Stanów Zjednoczonych jest po prostu zwykłym ciastem bananowym. Bardzo prostym w wykonaniu i z dostępnych Nam wszystkich bez problemu składników. Świetny jako deser bądź idealny na drugie śniadanie z dodatkiem masła orzechowego .
Przepisów na Chlebek Bananowy znajdziecie w internecie sporo. Osobiście żadnego z nich wcześniej nie próbowałam bo jakoś nie czułam takiej potrzeby aby upiec takie o to ciacho. Sadziłam że szału pewnie nie robi , i tu się myliłam. W smaku jest obłędny , wilgotny w środku a z zewnątrz chrupiący.
Mój chlebek jest nieco inny. Jest z dodatkiem oleju kokosowego i mąki kokosowej. A co Was jeszcze zdziwi to dodałam tam musli i pastę tahini.
Składniki :
- 4 Banany dojrzałe , nie zielone + 1 banan na górę ciasta
- 1/2 szkl. ksylitolu bądź cukru trzcinowego
- 1/2 szkl. dobrej jakości budyniu waniliowego nie słodzonego
- 1/2 szkl. mąki kokosowej
- 1/2 szkl. mąki orkiszowej
- 50 g masła
- 30 g oleju kokosowego ekstra virgin
- 4 łyżki musli ( ja dodałam musli crunchy od : " One Day More " z kawałkami czekolady gorzkiej )
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka sztuk migdałów całych
- 2 łyżki pasty Tahini
***
***
Sposób Wykonania :
Masło wraz z olejem kokosowym i cukrem rozpuszczamy .
4 Banany ugniatamy widelcem bądź ugniataczką do ziemniaków. Nie blenderujemy , najlepiej jak są wyczuwalne kawałki banana.
Do bananów dodajemy jajka i pastę Tahini , mieszamy .
Wsypujemy mąki ,budyń , sól , proszek do pieczenia i sodę .
Do całości dodajemy dodajemy musli i migdały . Dokładnie mieszamy tak aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło .
Ciasto przekładamy do keksówki ( formy babkowej ) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia .
Na górę układamy przeciętego na pół banana i kilka sztuk migdałów .
Na górę układamy przeciętego na pół banana i kilka sztuk migdałów .
Pieczemy w temp. 180* przez ok 60 min.
Szybko i przesmacznie !
***
***
Brak komentarzy
Prześlij komentarz