facebook

Chlebek Bananowy

piątek, 2 listopada 2018


Chlebek Bananowy , brzmi jak byśmy mieli za chwilę upiec po prostu zwykły chleb . Banana Bread- Słodki chlebek który dotarł do nas już dawno ze Stanów Zjednoczonych jest po prostu zwykłym ciastem bananowym. Bardzo prostym w wykonaniu i z dostępnych Nam wszystkich bez problemu składników. Świetny jako deser bądź idealny na drugie śniadanie z dodatkiem masła orzechowego . 
Przepisów na Chlebek Bananowy znajdziecie w internecie sporo. Osobiście żadnego z nich wcześniej nie próbowałam bo jakoś nie czułam takiej potrzeby aby upiec takie o to ciacho. Sadziłam że szału pewnie nie robi , i tu się myliłam. W smaku jest obłędny , wilgotny w środku a z zewnątrz chrupiący. 

Mój chlebek jest nieco inny. Jest z dodatkiem oleju kokosowego  i mąki kokosowej. A co Was jeszcze zdziwi to dodałam tam musli i pastę tahini. 





Składniki :

  • 4 Banany dojrzałe , nie zielone + 1 banan na górę ciasta  
  • 1/2 szkl. ksylitolu bądź cukru trzcinowego 
  • 1/2 szkl. dobrej jakości budyniu waniliowego nie słodzonego 
  • 1/2 szkl. mąki kokosowej 
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej 
  • 50 g masła 
  • 30 g oleju kokosowego ekstra virgin
  • 4 łyżki musli ( ja dodałam musli crunchy od : " One Day More " z kawałkami czekolady gorzkiej )
  • 3 jajka
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • kilka sztuk migdałów całych 
  • 2 łyżki pasty Tahini 



***


***


Sposób Wykonania :

Masło wraz z olejem kokosowym i cukrem  rozpuszczamy .
4 Banany ugniatamy widelcem bądź ugniataczką do ziemniaków. Nie blenderujemy , najlepiej jak są wyczuwalne kawałki banana.
Do bananów dodajemy jajka i pastę Tahini , mieszamy . 
Wsypujemy mąki ,budyń , sól , proszek do pieczenia i sodę . 
Do całości dodajemy dodajemy musli i migdały .  Dokładnie mieszamy tak aby wszystko się dobrze ze sobą połączyło . 
Ciasto przekładamy do keksówki ( formy babkowej ) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia .
Na górę układamy przeciętego na pół banana i kilka sztuk migdałów . 
Pieczemy w temp. 180* przez ok 60 min. 

Szybko i przesmacznie ! 


***


***


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia