Zakwas z buraków ma bardzo dużo cennych właściwości. Jest pro zdrowotny i pije się go między innymi na wzmocnienie organizmu.
Zakwas buraczany jest polecany osobą chorującym na Anemię . Ma dużo żelaza, witaminy C , wapnia czy magnezu. Mówi się nawet że działa przeciw nowotworowo. Sama robię taki zakwas od dłuższego czasu. Pije go raz dziennie. Ale oczywiście idealnie się nadaje również do barszczu. Już za chwilkę mamy święta A co za tym idzie , jest to czas na ugotowane barszczu wigilijnego. Teraz mamy idealny moment aby zrobić domowy zakwas z buraków który dodamy do naszego barszczu. Od razu poczujecie inny lepszy smak barszczu zrobionego na takim domowym zakwasie !
Zakwas buraczany jest polecany osobą chorującym na Anemię . Ma dużo żelaza, witaminy C , wapnia czy magnezu. Mówi się nawet że działa przeciw nowotworowo. Sama robię taki zakwas od dłuższego czasu. Pije go raz dziennie. Ale oczywiście idealnie się nadaje również do barszczu. Już za chwilkę mamy święta A co za tym idzie , jest to czas na ugotowane barszczu wigilijnego. Teraz mamy idealny moment aby zrobić domowy zakwas z buraków który dodamy do naszego barszczu. Od razu poczujecie inny lepszy smak barszczu zrobionego na takim domowym zakwasie !
Składniki na duży słoik bądź garnek zakwasu.
- 3kg dobrej jakości buraków
- 3 litry wody przegotowanej i ostudzonej
- 1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody
- Pół główki czosnku
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziaren czarnego pieprzu
- Kromka żytniego bądź razowego chleba na zakwasie
Sposób wykonania :
Buraki obieramy że skóry i kroimy w mniejsze kawałki, najlepiej w plasterki.
Wrzucamy buraki do słoika , dodajemy ziele , liście i pieprz. Wrzucamy przeciętą połówkę główki czosnku. Dodajemy kromkę chleba i zalewamy wszystko wodą wymieszaną z solą. Przykrywamy dokładnie i odstawiamy na 3-5 dni. Po tym czasie przelewamy zakwas przez sito i gotowe. Pozostałe buraki możemy również wykorzystać do ugotownia barszczu.
Pamiętajmy aby buraki które wkładamy do słoika czy garnka nie pływały na wierzchu , ponieważ buraki zaczną pleśnieć i nasz zakwas się zepsuje .
Zakwas przechowujemy w szczelnie zamkniętej butli bądź w słoiku.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz