facebook

Zupa- Krem z Białych Warzyw

środa, 5 grudnia 2018

Tym razem mam coś dla wielbicieli zup a w szczególności zup o konsystencji kremu . 
Zupa Krem z Białych Warzyw wyszła spontanicznie.  Aksamitna  bardzo kremowa , delikatna a za razem lekko pikantna i bardzo sycąca. 
Chyba każdemu przypadnie do gustu. 
Idealna na chłodne dni.  A prażone nasiona są świetnym dodatkiem do  zupy . A dodatkowo  jest dziecinnie prosta do wykonania. 
Zupa może być bardziej lub mniej intenswna w zależności od tego czy damy więcej czosnku. Jeśli dodamy więcej kalafiora  będzie bardziej delikatna.
Z podanych  niżej składników wyjdzie dość duży garnek zupy .




Składniki :

  • 1 średni kalafior bądź 1/2 dużego kalafiora 
  • 1 duża kalarepa 
  • 2 średnie korzenie pietruszki 
  • 1 średni seler 
  • biała część pora 
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 duży ziemniak 
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • łyżka masła 
  • 1 mała cebula 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • pieprz i sól 
  • szczypta pieprzy cayenne 
  • 1 duży jogurt naturalny 
  • pestki dyni 




Sposób wykonania :

Pietruszkę , seler , cebulę, ziemniaka , kalarepę obieramy ze skóry. Po obraniu myjemy dokładnie wszystkie warzywa włącznie z kalafiorem i porem . 
Po umyciu  wszystkie warzywa oprócz cebuli  kroimy w podobne kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak ok 700 ml.
Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie, obrany z łupin czosnek  i gotujemy na małym ogniu do miękkości. 
W między czasie na patelni roztapiamy masło . Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do roztopionego masła .Smażymy na złoty kolor. 
Przysmażoną cebulkę wrzucamy do garnka  z gotującymi się warzywami. 
Dalej gotujemy na wolnym ogniu całość . 
Gdy warzywa są już miękkie , wyłączamy gaz. 
Całość blenderujemy na gładką masę, dolewając w między czasie do zupy jogurt naturalny i olej lniany . 
Zupę doprawiamy solą , pieprzem , gałką muszkatołową i pieprzem cayenne . 
Mieszkamy.  Jeśli wydaję Nam się że konsystencja kremu nie jest wystarczająco gładka możemy przelać dodatkowo zupę przez sito. 

Pestki dyni prażymy  na suchej patelni , uważając aby za bardzo się nie  przypaliły ponieważ staną się gorzkie .

Gotową zupę posypujemy uprażonymi pestkami dyni. 

( Jeśli lubimy możemy zupę posypać również startym parmezanem , czy świeżo pokrojonym chudym szczypiorkiem )



Smacznego !


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia