Tym razem mam coś dla wielbicieli zup a w szczególności zup o konsystencji kremu .
Zupa Krem z Białych Warzyw wyszła spontanicznie. Aksamitna bardzo kremowa , delikatna a za razem lekko pikantna i bardzo sycąca.
Chyba każdemu przypadnie do gustu.
Chyba każdemu przypadnie do gustu.
Idealna na chłodne dni. A prażone nasiona są świetnym dodatkiem do zupy . A dodatkowo jest dziecinnie prosta do wykonania.
Zupa może być bardziej lub mniej intenswna w zależności od tego czy damy więcej czosnku. Jeśli dodamy więcej kalafiora będzie bardziej delikatna.
Zupa może być bardziej lub mniej intenswna w zależności od tego czy damy więcej czosnku. Jeśli dodamy więcej kalafiora będzie bardziej delikatna.
Z podanych niżej składników wyjdzie dość duży garnek zupy .
Składniki :
- 1 średni kalafior bądź 1/2 dużego kalafiora
- 1 duża kalarepa
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1 średni seler
- biała część pora
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 duży ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła
- 1 mała cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz i sól
- szczypta pieprzy cayenne
- 1 duży jogurt naturalny
- pestki dyni
Sposób wykonania :
Pietruszkę , seler , cebulę, ziemniaka , kalarepę obieramy ze skóry. Po obraniu myjemy dokładnie wszystkie warzywa włącznie z kalafiorem i porem .
Po umyciu wszystkie warzywa oprócz cebuli kroimy w podobne kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak ok 700 ml.
Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie, obrany z łupin czosnek i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
W między czasie na patelni roztapiamy masło . Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do roztopionego masła .Smażymy na złoty kolor.
Przysmażoną cebulkę wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami.
Dalej gotujemy na wolnym ogniu całość .
Gdy warzywa są już miękkie , wyłączamy gaz.
Całość blenderujemy na gładką masę, dolewając w między czasie do zupy jogurt naturalny i olej lniany .
Zupę doprawiamy solą , pieprzem , gałką muszkatołową i pieprzem cayenne .
Mieszkamy. Jeśli wydaję Nam się że konsystencja kremu nie jest wystarczająco gładka możemy przelać dodatkowo zupę przez sito.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni , uważając aby za bardzo się nie przypaliły ponieważ staną się gorzkie .
Gotową zupę posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
( Jeśli lubimy możemy zupę posypać również startym parmezanem , czy świeżo pokrojonym chudym szczypiorkiem )
Smacznego !
Brak komentarzy
Prześlij komentarz