facebook

Kokosanki z miąższu kokosa z migdałem

piątek, 4 stycznia 2019

Chyba Każdy z Nas próbował kiedykolwiek kokosanek . Kokosanki powstają dzięki połączeniu wiórków kokosowych z białkiem jajek. Ale kokosanki które Ja zrobiłam są zrobione ze świeżego kokosa , nie z wiórków jak to jest w innych przepisach. Dlaczego tak ? A już Wam piszę . Nie lubię marnować żywności i innych rzeczy które mogą później Nam się do czegoś przydać . Pomysł na kokosanki przyszedł mi do głowy gdy kupiłam w sklepie całego kokosa aby wypić z niego wodę kokosową. Po wypiciu wydrążyłam cały miąższ a łupiny kokosa wykorzystałam jako miseczki ( ale o tym już w innym poście :)) Także nic się nie zmarnowało. Na początku miał powstać mus kokosowy ale brakowało jakiejś słodyczy w domu do kawy dlatego postawiłam na ciastka.
W smaku wyszły obłędne. Nawet dzieci były zachwycone. Najlepsze kokosanki jakie kiedykolwiek jadłam !! Poważnie !  Ale Dobra może przejdę do konkretów. :D



Składniki :
  • 2 świeże kokosy 
  • 1/2 szkl. ksylitolu bądź cukru brązowego nierafinowanego 
  • 2 łyżki oleju kokosowego ekstra virgin ( koniecznie nierafinowany , aby kokosanki były jeszcze bardziej kokosowe)
  • 4 jajka duże 
  • kilka sztuk migdałów
  • szczypta soli 
*****



Sposób wykonania :


Kokosy otwieramy i wyjmujemy z niego  cały miąższ. 


****


Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do malaksera.




Miksujemy na wiórki .




Jajka rozbijam i oddzielamy żółtka od białek .
Żółtka chowamy do lodówki , ponieważ nie będą Nam potrzebne . Białka wlewamy do miski , dodajemy szczyptę soli  i ubijamy na sztywną pianę . Gdy piana zacznie robić się sztywna , zaczynamy dodawać  do niej cukier, łyżka po łyżce. Tak aby zrobiła się masa bezowa.  Do masy bezowej wrzucamy nasze świeże wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką bądź szpatułką . Na koniec dodajemy roztopiony olej kokosowy . Delikatnie mieszamy . 



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Powstałą masę kokosową nakładamy na blaszkę z papierem. Robimy mniej więcej podobne wielkości ciasteczek.


Do każdego ciasteczka wkładamy na środek po jednym migdale. 
Kokosanki pieczemy  w 170*  przez mniej więcej 15-20 min tak aby nabrały koloru złotego. 
Najlepiej smakują już ostygnięte . 




Smacznego !!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia