Słodkie śniadanie ?! A czemu by nie, tylko najważniejsze aby było zdrowe. Zazwyczaj słodkie śniadania kojarzą się nam z gotowymi płatkami, które zalewamy mlekiem. Niestety w tych płatkach mamy dużo większą ilość nie zdrowego cukru. Placki tym razem zrobiłam na mące jaglanej, do ciasta nie dodałam ani grama cukru. Aby całość była słodka, polałam je miodem gryczanym. Tak naprawdę placki z tego przepisu są uniwersalne, możemy również zrobić na wytrawnie, dodać do nich przeróżne dodatki.
Dodatkowo placki są bezglutenowe.
Składaniki :
- 1 jajko
- 1 szkl. mąki jaglanej
- 0,5 szkl. mleka roślinnego ( u mnie było to ekologiczne mleko sojowe)
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatkowo :
- Truskawki
- płatki migdałowe
- syrop z Agaru bądź miód gryczany
- kilka szt. borówek
- jogurt naturalny bądź roślinny
Sposób przygotowania :
Do placków użyłam shakera, wszystkie składniki na placki wrzuciłam do shakera i wymieszałam, natomiast jeśli nie macie w domu shakera to wystarczy wrzucić wszystkie składniki do wysokiego naczynia i zblenderować, tak aby nie było w cieście zbędnych grudek.
Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnie. Patelni nie smarowałam tłuszczem, ponieważ tłuszcz zawarty w cieście w zupełności nam wystarczy i placki nie będą przywierały do patelni podczas smażenia.
Usmażone placuszki układamy na talerzy, jeden na drugim. Pomiędzy nimi układamy owoce. Na ostatni placek nakładamy jogurt, pokrojone owoce, podprażone płatki migdałów i polewamy całość syropem bądź miodem . Gotowe!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz