facebook

Pesto koperkowe z orzechami włoskimi i nerkowcami

czwartek, 30 maja 2019


Pesto idealne świetnie nada się jako dodatek do makaronów, sałatek czy do kanapek. Ale co to jest właściwie to pesto ? Dla tych co nadal nie wiedzą to krótko wytłumaczę:)  To zielony ''sos '' który pochodzi z Włoch a jego głównym składnikiem jest bazylia, z dodatkiem oliwy, orzeszków piniowych  i parmezanu. 
Ja postanowiłam zrobić odmienną wersję pesto. W mojej wersji zamiast bazylii znajdziemy koperek z pietruszką z dodatkiem orzechów włoskich i orzechów nerkowca. 



Składniki :
  • Pęczek koperku 
  • 1/2 pęczku zielonej pietruszki 
  • 1/3 szkl. orzechów nerkowca 
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżka soku z cytryny 
  • 1 szkl. oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz świeżo mielony czarny
  • 2-4 łyżek twardego sera- typu parmezan 

1361050_1400736436071694336_n.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">

Sposób przygotowania :
Czosnek obieramy, do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę, tak aby wszystkie orzechy i czosnek dobrze się rozdrobniły. 
gotowe pesto przekładamy do szklanego pojemnika i zalewamy od góry oliwą. Pesto nie może być suche ani wystawać poza linię oliwy ponieważ nam spleśnieje. Przechowujemy w lodówce do tyg. 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia