Pesto idealne świetnie nada się jako dodatek do makaronów, sałatek czy do kanapek. Ale co to jest właściwie to pesto ? Dla tych co nadal nie wiedzą to krótko wytłumaczę:) To zielony ''sos '' który pochodzi z Włoch a jego głównym składnikiem jest bazylia, z dodatkiem oliwy, orzeszków piniowych i parmezanu.
Ja postanowiłam zrobić odmienną wersję pesto. W mojej wersji zamiast bazylii znajdziemy koperek z pietruszką z dodatkiem orzechów włoskich i orzechów nerkowca.
Składniki :
- Pęczek koperku
- 1/2 pęczku zielonej pietruszki
- 1/3 szkl. orzechów nerkowca
- 1/3 szkl. orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 1 szkl. oliwy z oliwek
- sól
- pieprz świeżo mielony czarny
- 2-4 łyżek twardego sera- typu parmezan

Sposób przygotowania :
Czosnek obieramy, do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę, tak aby wszystkie orzechy i czosnek dobrze się rozdrobniły.
gotowe pesto przekładamy do szklanego pojemnika i zalewamy od góry oliwą. Pesto nie może być suche ani wystawać poza linię oliwy ponieważ nam spleśnieje. Przechowujemy w lodówce do tyg.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz