facebook

Pomidorowy makaron penne ze szparagami.

wtorek, 28 maja 2019

Dania z makaronem chyba najczęściej goszczą na naszym stole, czy to na obiad czy na kolację. Po prostu uwielbiamy makaron, najbardziej to  taki domowej roboty.  A dania z makaronem mogą być na słodko jak i wytrawnie dlatego można z nimi eksperymentować na wszelakie sposoby. A ja tym razem z racji tego iż sezon na szparagi w pełni to postanowiłam użyć szparagi nie tylko do sałatki czy jajka w koszulce z sosem holenderskim i zrobić makaron penne w sosie pomidorowym ze szparagami. 
Szparagi są bogate w wiele witamin, min. kwas foliowy czy witaminę C, E czy beta-karoten , a przy tym są niskokaloryczne.



Składniki :

  • Pęczek szparagów 
  • 2 puszki pomidorów krojonych, bądź passatę pomidorową 1 litrową. 
  • opakowanie makaronu Penne bezglutenowego
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 4 łyżki masła 
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki chili
  • kilka liści świeżego lubczyku 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • dodatkowo- ser do posypania, może być kozi, mozzarella, parmezan.
  • w wersji wegańskiej zamieniamy maso na olej, a ser używamy wegański 


Sposób przygotowania :
Cebulę  kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła do uzyskania złotego koloru. 
Gdy cebula już ładnie nam się zeszkli, dodajemy do niej pomidory z puszki lub jeśli wybraliśmy passatę. Gotujemy na małym ogniu. Do pomidorów dodajemy liście lubczyku, czosnek, sól, paprykę chilli i pieprz. Całość gotujemy przez ok 15-20 min. W między czasie pomidorki koktajlowe kroimy na pół i podsmażamy na łyżce masła, tylko ze strony przekrojonej, tak aby nie zrobiły się za miękkie a po dodaniu do sosu nie rozpadły się. 
Pomidory wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami benderujemy na gładką konsystencję. 
Do gotowego sosy wrzucamy podsmażone pomidorki koktajlowe , mieszamy i zabieramy się za gotowanie makaronu. Podczas gdy nasz makaron pomału się gotuję, zabieramy się za szparagi. 
Twardą część szparagów (tą końcową ) odcinamy lub po prostu odłamujemy. 
Szparagi przecinamy na pół i podsmażamy na ostatniej łyżce masła. 
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu pomidorowego  wraz z połową usmażonych szparagów i dokładanie, lecz delikatnie mieszamy tak aby sos dostał się w każdy środek makaronu. 
Gotowy makaron nakładamy na talerz, dekorujemy pozostałymi szparagami i posypujemy serem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia