Dania z makaronem chyba najczęściej goszczą na naszym stole, czy to na obiad czy na kolację. Po prostu uwielbiamy makaron, najbardziej to taki domowej roboty. A dania z makaronem mogą być na słodko jak i wytrawnie dlatego można z nimi eksperymentować na wszelakie sposoby. A ja tym razem z racji tego iż sezon na szparagi w pełni to postanowiłam użyć szparagi nie tylko do sałatki czy jajka w koszulce z sosem holenderskim i zrobić makaron penne w sosie pomidorowym ze szparagami.
Szparagi są bogate w wiele witamin, min. kwas foliowy czy witaminę C, E czy beta-karoten , a przy tym są niskokaloryczne.
Składniki :
- Pęczek szparagów
- 2 puszki pomidorów krojonych, bądź passatę pomidorową 1 litrową.
- opakowanie makaronu Penne bezglutenowego
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki chili
- kilka liści świeżego lubczyku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- dodatkowo- ser do posypania, może być kozi, mozzarella, parmezan.
- w wersji wegańskiej zamieniamy maso na olej, a ser używamy wegański
Sposób przygotowania :
Cebulę kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła do uzyskania złotego koloru.
Gdy cebula już ładnie nam się zeszkli, dodajemy do niej pomidory z puszki lub jeśli wybraliśmy passatę. Gotujemy na małym ogniu. Do pomidorów dodajemy liście lubczyku, czosnek, sól, paprykę chilli i pieprz. Całość gotujemy przez ok 15-20 min. W między czasie pomidorki koktajlowe kroimy na pół i podsmażamy na łyżce masła, tylko ze strony przekrojonej, tak aby nie zrobiły się za miękkie a po dodaniu do sosu nie rozpadły się.
Pomidory wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami benderujemy na gładką konsystencję.
Do gotowego sosy wrzucamy podsmażone pomidorki koktajlowe , mieszamy i zabieramy się za gotowanie makaronu. Podczas gdy nasz makaron pomału się gotuję, zabieramy się za szparagi.
Twardą część szparagów (tą końcową ) odcinamy lub po prostu odłamujemy.
Szparagi przecinamy na pół i podsmażamy na ostatniej łyżce masła.
Ugotowany makaron wrzucamy do sosu pomidorowego wraz z połową usmażonych szparagów i dokładanie, lecz delikatnie mieszamy tak aby sos dostał się w każdy środek makaronu.
Gotowy makaron nakładamy na talerz, dekorujemy pozostałymi szparagami i posypujemy serem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz