facebook

Czekoladowe ciasto z malinami

środa, 9 października 2019

Czekoladowe ciasto.
Mmm na samą myśl już ślinka cieknie.
Bo któż nie lubi czekolady ?! 
Ostatnim czasem miałam dość duży zapas malin w zamrażalniku, zastanawiałam się do czego można było by je dodać. A że zbliżał się weekend to postanowiłam zrobić coś do kawy, no to wypadło na ciasto. 
Czekoladowe, bardzo czekoladowe, puszyste ciasto z dodatkiem kwaskowatych malin. 
W dodatku zrobione w zdrowszej wersji. Brzmi dobrze prawda ?
Aby jeszcze bardziej Cię zachęcić to napiszę Ci jeszcze że jest banalnie proste w wykonaniu. 








Składniki :
  • 1 i 3/4 szkl. mąki owsianej 
  • 1 szkl. mrożonych malin
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70 %
  • 1 szkl. cukru trzcinowego bądź ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • kilka sztuk świeżych malin ( do dekoracji )
  • 200 g masła ( roztopionego i przestudzonego)
  • 4 jajka z wolnego wybiegu 


Sposób przygotowania :

Jajka ubijamy ze szczyptą soli i  cukrem na puszystą jasną masę.  W między czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej (pamiętając przy tym aby miseczka nie dotykała wody). 
Do ubitej jajecznej masy dolewamy roztopione i przestudzone masło i wsypujemy przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Gdy mąka połączy się z masą jajeczną dolewamy do niej roztopioną czekoladę, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. 
Gotowe ciasto przekładamy do formy od babki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Na koniec wykładamy mrożone maliny, aczkolwiek jeśli macie taką ochotę możecie wcześniej maliny dodać do ciasta, całość wymieszać i tak wstawić ciasto do piekarnika. Wszystko zależy od Was, natomiast jeśli dodacie maliny do środka zamiast na górę to ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne :) Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C. Pieczemy przez ok 45 min.  do tzw. suchego patyczka :) 




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia