facebook

Cukinia Faszerowana indykiem i pomidorami

poniedziałek, 29 stycznia 2018

DZIEŃ DOBRY !


Macie też tak jak Ja, że nie wiecie kompletnie co macie zrobić na obiad ?! Ja mam ten problem codziennie :) Codziennie zastanawiam się co by tu zrobić na obiad , zdrowego , pysznego i nie podobnego do dnia poprzedniego. Szczerzę mówiąc za tradycyjnym obiad tzn ziemniaki z kotletem to nie przepadam, wgl rzadko jem ziemniaki :)  Dlatego zastępuję je często ryżem , kaszą czy makaronem. 
Aby urozmaicić naszą dietę dodaję do niej bardzo dużo różnych  warzyw. 
I ostatnio wpadł mi do głowy pomysł aby zrobić  na obiad faszerowaną cukinię, co jakiś czas ją robię na różne sposoby  , można ją zrobić również w wersji wegańskiej i nie będzie odbiegała smakiem o tej wersji z mięsem i serem . Takie danie to świetny pomyśl na obiad czy kolacje a nawet na przekąskę dla gości na domowej imprezie. Możemy zjeść ją samą lub z dodatkiem kaszy czy ryżu. 



Faszerowana Cukinia indykiem i pomidorami  





Składniki : 

  • 3 średnie cukinie 
  • 2 cebule 
  • 2 marchewki 
  • 400 g filetu z indyka 
  • 150 g świeżych pieczarek 
  • świeża bazylia 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 puszki pomidorów krojonych bądź 1,5 kg świeżych pokrojonych pomidorów 
  • ser mozzarella 
  • sól himalajska 
  • pieprz 
  • łyżeczka papryki chilli
  • olej, oliwę do smażenia ( u mnie olej kokosowy w sprayu )





Przygotowanie :

Rozgrzewamy patelnie i wlewamy oliwę / olej  , filet z indyka kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy . Gdy mięso jest już podsmażone przekładamy je go garnka( na razie nie gotujemy ani nie smażymy ).
Na patelnie po mięsie wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek , smażymy na złoty kolor. ( uważajmy aby czosnek się nie przypalił ponieważ zrobi się gorzki )




Ja używam takiego oleju  ↑↑ 
Możecie kupić go tu :





Podsmażoną cebulę z czosnkiem  dodajemy do garnka gdzie wcześniej wrzuciliśmy  mięso i zalewamy całość pokrojonymi pomidorami i dusimy. 
Pieczarki kroimy i dodajemy do garnka . Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach. Dodajemy do garnka, doprawiamy jeszcze solą , pieprzem i papryką chilli. Dodajemy pokrojoną świeżą bazylię i dusimy  na małym ogniu tak aby woda z pomidorów wyparowała a sos zrobił się gęsty. 
W między czasie myjemy cukinie i przecinamy ją na pół. Łyżeczką wydrążamy środek cukinii. 



Gdy sos już nam zgęstniał , smakujemy czy przypadkiem nie musimy jeszcze czymś doprawić.
Jeśli smak nam odpowiada to nakładamy farsz do cukinii. 
Na koniec posypujemy całość serem i pieczemy piekarniku nagrzanym do 180*  przez 25- 30 min , tak a by cukinia była miękka a ser się porządnie rozpuścił. 





Jeśli chcemy wersję wegańską , możemy nie dodawać wgl mięsa bądź zastąpić je tofu czy zieloną soczewicą a na koniec dodać wegański ser  :) 
Jeśli nie możemy nabiału to po prostu  pomijamy ser. 

Nasze faszerowane cukinie są już gotowe :) 





Smacznego !!









Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia