facebook

Rozgrzewający Krem z Dyni z parmezanem

wtorek, 6 lutego 2018



W prawdzie sezon na dynię mamy jesienią i później ciężko jest znaleźć ją w sklepie oprócz odmiany dyni piżmowej. Ale na szczęście mi się udało dostać jeszcze taką jesienną odmianę w styczniu u jednej starszej Pani na stoisku gdzie sprzedawała  produkty z własnego pola. Szczerzę mówiąc dynia była kupiona po to aby zrobić niej dla córci lampion , jednak jak została już zakupiona to córcia się rozmyśliła :) I właśnie tym sposobem trzeba było coś z tej dyni zrobić :) 


Więc postanowiłam zrobić wyrazisty krem z dyni z dodatkiem parmezanu i sosu tabasco .
Dynię albo się lubi albo nie :) Mój mąż nie zje praktycznie żadnego dania  z dynią a ja za to uwielbiam każde . Dobra ,dobra przechodzę do konkretów bo komu się chce tyle czytać :)










Składniki :


  • Dynia 1 mała bądź 1/2 dużej 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 marchewki
  • 1 litr wody 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 szklanka mleka roślinnego  bądź zwykłego  jak wolicie 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 mały korzeń kurkumy , jeśli nie macie wystarczy  łyżeczka sproszkowanej kurkumy 
  • parmezan 
  • sos tabasco ( możecie pominąć jeśli nie lubicie pikantnych potraw )
  • 4 liście laurowe
  • łyżka oleju kokosowego 
  • łyżka papryki czerwonej słodkiej 





Sposób wykonania :


Cebulę kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej kokosowy . Podsmażamy . Marchew , pietruszkę , dynię obieramy i kroimy w kostkę . Dodajemy wszystko do cebuli i podsmażamy dalej . 
Gdy warzywa nabiorą koloru , dodajemy do nich puszkę pomidorów i zalewamy całość wodą . Dodajemy liść laurowy , obrany czosnek i  obrany korzeń kurkumy bądź sproszkowaną kurkumę .
Całość  gotujemy na małym ogniu. 
Gdy warzywa już są miękkie a wręcz się rozpadają to znaczy że zupa jest już gotowa , doprawiamy zupę solą , pieprzem i papryką czerwoną . Wyjmujemy liście laurowe i całość blenderujemy , między czasie dolewamy mleko . Jeśli konsystencja jest za gęsta możemy dodać więcej mleka. 
Blenderujemy tak długa aż konsystencja zupy będzie idealnie gładka ,bez zbędnych grudek. 
Po tym czasie nasza zupa jest gotowa do podania :) 
Podajemy ją z tartym parmezanem i kilkoma kroplami sosu tabasco . 









Smacznego !!



Karolina

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia