W prawdzie sezon na dynię mamy jesienią i później ciężko jest znaleźć ją w sklepie oprócz odmiany dyni piżmowej. Ale na szczęście mi się udało dostać jeszcze taką jesienną odmianę w styczniu u jednej starszej Pani na stoisku gdzie sprzedawała produkty z własnego pola. Szczerzę mówiąc dynia była kupiona po to aby zrobić niej dla córci lampion , jednak jak została już zakupiona to córcia się rozmyśliła :) I właśnie tym sposobem trzeba było coś z tej dyni zrobić :)
Więc postanowiłam zrobić wyrazisty krem z dyni z dodatkiem parmezanu i sosu tabasco .
Dynię albo się lubi albo nie :) Mój mąż nie zje praktycznie żadnego dania z dynią a ja za to uwielbiam każde . Dobra ,dobra przechodzę do konkretów bo komu się chce tyle czytać :)
Składniki :
- Dynia 1 mała bądź 1/2 dużej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 litr wody
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 średnie ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 szklanka mleka roślinnego bądź zwykłego jak wolicie
- sól
- pieprz
- 1 mały korzeń kurkumy , jeśli nie macie wystarczy łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- parmezan
- sos tabasco ( możecie pominąć jeśli nie lubicie pikantnych potraw )
- 4 liście laurowe
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka papryki czerwonej słodkiej
Sposób wykonania :
Cebulę kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej kokosowy . Podsmażamy . Marchew , pietruszkę , dynię obieramy i kroimy w kostkę . Dodajemy wszystko do cebuli i podsmażamy dalej .
Gdy warzywa nabiorą koloru , dodajemy do nich puszkę pomidorów i zalewamy całość wodą . Dodajemy liść laurowy , obrany czosnek i obrany korzeń kurkumy bądź sproszkowaną kurkumę .
Całość gotujemy na małym ogniu.
Gdy warzywa już są miękkie a wręcz się rozpadają to znaczy że zupa jest już gotowa , doprawiamy zupę solą , pieprzem i papryką czerwoną . Wyjmujemy liście laurowe i całość blenderujemy , między czasie dolewamy mleko . Jeśli konsystencja jest za gęsta możemy dodać więcej mleka.
Blenderujemy tak długa aż konsystencja zupy będzie idealnie gładka ,bez zbędnych grudek.
Po tym czasie nasza zupa jest gotowa do podania :)
Podajemy ją z tartym parmezanem i kilkoma kroplami sosu tabasco .
Smacznego !!
Karolina
Brak komentarzy
Prześlij komentarz