facebook

Owoc Granatu i jego niesamowite właściwości.

środa, 23 stycznia 2019


Granat, czyli granatowieć właściwy (Punica grana- tum, ang. Pomegranate), jest krzewem lub niewielkim (wyso­kości 1,5-5 m) drzewkiem z rodziny Granatowcowatych (Punicaceae). Pochodzi on z południowo-zachodnich krajów Azji, a sięga od Kaszmiru przez Małą Azję aż do brzegów Morza Śródziemnego. Rośnie dziko w górskich rejonach Azji Środkowej, Zakaukazia, północno-zachodnich Indii, Iranu, Afganistanu i Azji Mniejszej. Natomiast uprawiany jest powszechnie w krajach subtropikalnych, zwłaszcza na Zakaukaziu (głównie w Azerbejdżanie), Krymie i Azji Środkowej, także w krajach śródziemnomorskich i Ameryce Południowej oraz Północnej (w Kalifornii).



Kiedyś nie przepadałam za tym owocem, do czasu gdy wybrałam się do Turcji, gdzie owoc Granatu jest dostępny na każdym kroku i jest mnóstwo plantacji tego owocu. Moje zdanie na temat tego owocu się zmieniło , pierwszy raz piłam świeży sok z granatu i od tego momentu ten owoc jest częstszym gościem u Nas w domu.  Wszystkie zdjęcia , zostały wykonane właśnie w Turcji, gdzie możemy dostać owoc granatu na wyciągnięcie ręki.
Wiadomo że  Smak świeżo zerwanego granatu smakuję o wiele, wiele lepiej niż te które znajdziemy w naszych sklepach.
Natomiast naprawdę zachęcam do spożywania tego Owocu.  A dlaczego ? O tym już poniżej.




Owoc granatu przez wiele osób jest nazywany także owocem życia , coraz częściej gości w naszym codziennym jadłospisie. Mimo to w dalszym ciągu nie jest tak popularny jak inne owoce takie jak  banany, gruszka czy nektarynka . Dlaczego warto po niego sięgnąć i spożywać w miarę regularnie ?

Granat ma bardzo dużo dobrych właściwości!

Jest bardzo zdrowy, ma nie tylko smaczny sok o pięknym kolorze ale zawiera polifenole czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Poprawia przepływ krwi, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża cholesterol. 
Owoc granatu również opóźnia procesy starzenia się, reguluje problemy z trawieniem , pomaga zregenerować skórę trądzikową i łagodzi objawy menopauzy. 

Oprócz tego jest bogatym źródłem witaminy E, C,B,A. Oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak : Potas, magnez, fosfor, wapń, krzem czy jod.

W 100g. Granatu mamy ok. 80 kcal. 

Owoc Granatu należy obrać ze skórki i wydrążyć wszystkie nasiona,  których jest naprawdę sporo bo podobno ok 613 :) Obranie granatu może być na początku dość kłopotliwe i brudzące. Najlepiej zobaczyć film instruktarzowy w sieci jak obrać granat tak aby za bardzo się przy tym nie ubrudzić.  




Granat kwitnie późną wiosną, w końcu maja, czerwcu, a nawet w lipcu. Okres kwitnienia jest bardzo długi i może trwać czasami do dwóch i pół miesiąca. Jego kwiaty są duże, piękne, najczęściej krwiście czerwone, wyjątkowo dekoracyj­ne, dlatego granat zaliczany jest również do roślin ozdob­nych i zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich krzewy granatu spotyka się prawie w każdym pięknym i zadbanym ogrodzie. Znane są też odmiany granatu o kwiatach pełnych, jeszcze piękniejszych niż zwykłe.



Zobaczcie jak wygląda wyciskanie soku z Granatu w Turcji na filmie  : 





Bardzo często z wyciśniętego soku granatu przyrządza się orzeźwiające napoje, zwane grenadyną lub granadiną. Ponadto z owoców i soku z granatów przygotowuje się syropy, galaretki, marmolady i desery. 
Granat również świetnie nadaję się do sałatki czy dań głównych. 




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia