facebook

Ciasto Marchewkowe z Miodem

czwartek, 17 stycznia 2019

Ciasta z dodatkiem warzyw są coraz częstszymi gośćmi  w naszych domach, czy to z dodatkiem szpinaku, buraka, ziemniaka czy też cukinii. Ale takim najbardziej znanym ciastem  jest ciasto marchewkowe.
Zapewne większość z Was już jadła takie ciasto. Moje ulubione ciasto marchewkowe to takie które jest wilgotne w środku z dodatkiem bakalii i fantastycznie aromatyczne. 
Jeden przepis na blogu już znajdziecie ale tym razem mam coś dla Was bardziej tradycyjnego i równie pysznego.












Składniki :
  • 2 jajka 
  • 120 g. płynnego miodu 
  • 50 g. wiórków kokosowych 
  • 50 ml soku z pomarańczy 
  • 200 g. dowolnej mąki , może być pszenna ( ja użyłam owsianej )
  • 80 g. mieszanki studenckiej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 150 ml. oleju roślinnego 
  • 260 g. startej na grubych oczkach marchwi
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Jeśli mamy ochotę na słodsze ciasto to możemy zrobić polewę z cukru pudru trzcinowego .

Polewa :


  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 
  • łyżka soku z pomarańczy 
  • skórka ze sparzonej pomarańczy 
  • kilka szt. orzechów do dekoracji 









Sposób Przygotowania :

Jajka ubijamy do białości. Gdy zaczynają robić się bielsze , zaczynamy dolewać miód, dalej miksując. Dodajemy olej i sok pomarańczowy. Mąkę mieszamy razem z przyprawami ,wiórkami kokosowymi,  sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaną mąkę wsypujemy do miski z masą jajeczną. Mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew wraz z mieszanką studencką. Delikatnie wszystko mieszamy. Tylko do połączenia składników. 
Ciasto przekładamy do  dowolnej formy, u mnie była to forma do babki wielkanocnej. Uprzednio popsikaną olejem kokosowym w sprayu. Jeśli nie mamy takiego oleju możemy formę po prostu wysmarować innym tłuszczem roślinnym, bądź  jeśli jest to tradycyjna blaszka do ciasta to wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 50-55 min. w 180* do tzw. suchego patyczka. 
Jeśli chcemy polać nasze ciasto lukrem, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki podane na polewę i polać nią ciasto a na koniec posypać orzechami. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta wystarczy dodać więcej soku z pomarańczy, natomiast jeśli za rzadka to oczywiście wystarczy dosypać cukru :)










Smacznego !!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia