Ciasta z dodatkiem warzyw są coraz częstszymi gośćmi w naszych domach, czy to z dodatkiem szpinaku, buraka, ziemniaka czy też cukinii. Ale takim najbardziej znanym ciastem jest ciasto marchewkowe.
Zapewne większość z Was już jadła takie ciasto. Moje ulubione ciasto marchewkowe to takie które jest wilgotne w środku z dodatkiem bakalii i fantastycznie aromatyczne.
Jeden przepis na blogu już znajdziecie ale tym razem mam coś dla Was bardziej tradycyjnego i równie pysznego.
Składniki :
- 2 jajka
- 120 g. płynnego miodu
- 50 g. wiórków kokosowych
- 50 ml soku z pomarańczy
- 200 g. dowolnej mąki , może być pszenna ( ja użyłam owsianej )
- 80 g. mieszanki studenckiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml. oleju roślinnego
- 260 g. startej na grubych oczkach marchwi
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jeśli mamy ochotę na słodsze ciasto to możemy zrobić polewę z cukru pudru trzcinowego .
Polewa :
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- łyżka soku z pomarańczy
- skórka ze sparzonej pomarańczy
- kilka szt. orzechów do dekoracji
Sposób Przygotowania :
Jajka ubijamy do białości. Gdy zaczynają robić się bielsze , zaczynamy dolewać miód, dalej miksując. Dodajemy olej i sok pomarańczowy. Mąkę mieszamy razem z przyprawami ,wiórkami kokosowymi, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaną mąkę wsypujemy do miski z masą jajeczną. Mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew wraz z mieszanką studencką. Delikatnie wszystko mieszamy. Tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do dowolnej formy, u mnie była to forma do babki wielkanocnej. Uprzednio popsikaną olejem kokosowym w sprayu. Jeśli nie mamy takiego oleju możemy formę po prostu wysmarować innym tłuszczem roślinnym, bądź jeśli jest to tradycyjna blaszka do ciasta to wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 50-55 min. w 180* do tzw. suchego patyczka.
Jeśli chcemy polać nasze ciasto lukrem, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki podane na polewę i polać nią ciasto a na koniec posypać orzechami. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta wystarczy dodać więcej soku z pomarańczy, natomiast jeśli za rzadka to oczywiście wystarczy dosypać cukru :)
Smacznego !!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz