Pierniczki nadziewane ,są przepyszne a ich nadzienie może być przeróżne od powideł, dżemu truskawkowego czy jagodowego, choć niejedni robią je także z konfiturą morelową czy różaną.
Mi najbardziej jednak przypadły do gusty tradycyjne z powidłami.
Pierniczki nadziewane są nie tylko lepsze w smaku dzięki nadzieniu ale również dzięki niemu robią się szybciej miękkie. Pierniczki mogą być oblane czekoladową polewą bądź białym lukrem, albo jak ktoś woli nie polewać ich w ogóle, choć uważam że jednak z polewą są najpyszniejsze.
Do świąt zostało nam naprawdę niewiele czasu, dlatego powinniśmy już zabrać się za pierniki aby nie robić ich na ostatnią chwilę i po to aby miały czas zmięknąć.
Nasze pierniczki nadziewane zrobione są w zdrowszej wersji ale nie bójcie się, smakiem nie odbiegają od tych zwykłych, zrobionych na mące pszennej.
Pamiętajmy że każde Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, zwykłe możemy trzymać do 4 miesięcy a nadziewane i oblane polewą maksymalnie 4 tyg.
Składniki :
- 500 g miodu naturalnego np. wielokwiatowego
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 250 g masła
- 1 kg mąki żytniej + trochę do podsypania podczas wałkowania
- 3 świeże jajka z wolnego wybiegu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. mleka
- szczypta soli
-
Sposób przygotowania :
Do garnuszka wsypujemy cukier, wlewamy miód i masło.
Podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż nasz cukier całkowicie rozpuści się
Do miski miksera wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia i sodę.
Mieszamy wszystkie te suche składniki tylko do połączenia.
Do mieszanki suchych składników wlewamy miód z masłem i roztopionym cukrem.
( Najlepiej będzie gdy miód z masłem i cukrem będzie lekko ostudzony )
Na koniec dodajemy jajka i mleko, miksujemy tylko do uzyskania jednolitej masy piernikowej.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanym uprzednio mąką blacie i wycinamy z nich foremką kółka.
Uwaga!!Pierniczków nie nadziewamy po upieczeniu lecz jeszcze przed!
Na wycięte wcześniej kółka nakładamy łyżeczką warstwę powideł czy dżemu, następnie przykrywamy je kolejnym wyciętym z ciasta kółkiem.
Teraz możemy wycinać z nich kształt serduszek.
Pamiętajmy jednak że powidła czy też dżem musi znajdować się na środku ciasta aby po wycięciu serduszek nie wyleciał.
Gdy z całego ciasta zrobiliśmy już nadziane serduszka to przekładamy je delikatnie na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Pierniczki pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok 8 min.
Upieczone pierniczki odstawiamy do wystudzenia a w między czasie zabieramy się za zrobienie polewy.
Polewa nr 1 :
Polewa z Czekolady :
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 3 łyżki masła
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy aż całość się dobrze połączy.
Gotową czekoladą polewamy pierniczki.
Polewa nr. 2
Polewa z Kakao
- 100g masła
- 50g ciemnego kakao
- 100g cukru pudru trzcinowego
- 3 łyżki mleka
Do garnuszka wrzucamy masło, mleko i cukier. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek.
Gotową polewą polewam pierniczki.
Ale uwaga! polewa dość szybko zastyga, gdy zacznie robić się zbyt gęsta wystarczy znów ją podgrzać z dodatkiem kilku kropel mleka.
Po polaniu pierników polewą, odstawiamy je aby polewa dobrze zastygła.
A gdy chcecie schować pierniczki do puszek, najlepiej jest je przełożyć warstwami papieru do pieczenia aby pierniczki się nie posklejały.
Smacznego :)
Bardzo dobre pierniczki wychodzą.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis 😚
OdpowiedzUsuń