facebook

Pierniczki żytnie nadziewane

środa, 11 grudnia 2019

Pierniczki nadziewane ,są przepyszne a ich  nadzienie może być przeróżne od powideł, dżemu truskawkowego czy jagodowego, choć niejedni robią je także z konfiturą morelową czy różaną. 
Mi najbardziej jednak przypadły do gusty tradycyjne z powidłami.
Pierniczki nadziewane są nie tylko lepsze w smaku dzięki nadzieniu ale również dzięki niemu robią się szybciej miękkie. Pierniczki mogą być oblane czekoladową polewą bądź białym lukrem, albo jak ktoś woli nie polewać ich w ogóle, choć uważam że jednak z  polewą są najpyszniejsze. 
Do świąt zostało nam naprawdę niewiele czasu, dlatego powinniśmy już zabrać się za pierniki aby nie robić ich na ostatnią chwilę i po to aby miały czas zmięknąć. 
Nasze pierniczki nadziewane zrobione są w zdrowszej wersji ale nie bójcie się, smakiem nie odbiegają od tych zwykłych, zrobionych na mące pszennej. 

Pamiętajmy że każde Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, zwykłe możemy trzymać do 4 miesięcy a nadziewane i oblane polewą maksymalnie 4 tyg.






Składniki :
  • 500 g miodu naturalnego  np. wielokwiatowego 
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 250 g masła 
  • 1 kg mąki żytniej + trochę do podsypania podczas wałkowania 
  • 3 świeże jajka z wolnego wybiegu 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szkl. mleka 
  • szczypta soli 
Sposób przygotowania :

Do garnuszka wsypujemy cukier, wlewamy miód i masło. 
Podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż nasz cukier całkowicie rozpuści się 
Do miski miksera wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia i sodę. 
Mieszamy wszystkie te suche składniki tylko do połączenia.
Do mieszanki suchych składników wlewamy miód z masłem i roztopionym cukrem.
( Najlepiej będzie gdy miód z masłem i cukrem będzie lekko ostudzony )
Na koniec dodajemy jajka i mleko, miksujemy tylko  do uzyskania jednolitej masy piernikowej.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko  na posypanym uprzednio mąką blacie i wycinamy z nich foremką kółka.
Uwaga!!Pierniczków nie nadziewamy po upieczeniu lecz jeszcze przed!
 Na wycięte wcześniej kółka nakładamy łyżeczką warstwę powideł czy dżemu, następnie przykrywamy je kolejnym wyciętym z ciasta kółkiem. 
Teraz możemy wycinać z nich kształt serduszek. 
Pamiętajmy jednak że powidła czy też dżem musi znajdować się na środku ciasta aby po wycięciu serduszek nie wyleciał. 
Gdy z całego ciasta zrobiliśmy już nadziane serduszka to przekładamy je delikatnie na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. 
Pierniczki pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok 8 min. 

Upieczone pierniczki odstawiamy do wystudzenia a w między czasie zabieramy się za zrobienie polewy. 




Polewa nr 1 :


Polewa z Czekolady :


  • 2 tabliczki czekolady deserowej 
  • 3 łyżki masła 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy aż całość się dobrze połączy. 
Gotową czekoladą polewamy pierniczki. 



Polewa nr. 2 


Polewa z Kakao 

  •  100g masła 
  •  50g ciemnego kakao 
  •  100g cukru pudru trzcinowego 
  •  3 łyżki mleka 
Do garnuszka wrzucamy masło, mleko i cukier. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. 
Gotową polewą polewam pierniczki.  
Ale uwaga! polewa dość szybko zastyga, gdy zacznie robić się zbyt gęsta wystarczy znów ją podgrzać z dodatkiem kilku kropel mleka. 




Po polaniu pierników polewą, odstawiamy je aby polewa dobrze zastygła. 



A gdy chcecie schować pierniczki do puszek, najlepiej jest je przełożyć warstwami papieru do pieczenia aby pierniczki się nie posklejały. 




Smacznego :)

2 komentarze:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia