Często ciasta przychodzą mi same do głowy w zaledwie kilka minut , zwłaszcza gdy mam kilka fajnych produktów dostępnych pod ręką. Sernik jaglany idealnie nada się jako deser czy nawet jako posiłek na drugie śniadanie. A jak co prawie tydzień lecę Wam z pomysłem na weekendowe ciasto. Te ciasto jest akurat wegańskie bez jaj, bez nabiału ale jest baaardzo kremowe i delikatne o lekkim posmaku migdałowo - orzechowym. W dodatku bez pieczenia !
Składniki na spód :
- 1,5 szkl. suszonych daktyli
- 1/4 szkl. płatków migdałowych
- 1/3 szkl. wiórków kokosowych
- 1/4 szkl. płatków owsianych
- łyżeczka oleju kokosowego
Składniki na ciasto :
- 300 g. kaszy jaglanej
- 2 czubate łyżki dobrej jakości masła orzechowego ( u mnie było masło domowej roboty )
- 5-6 łyżek ksylitolu
- szczypta soli
- 2 szkl. mleka roślinnego - najlepiej migdałowe
- aromat migdałowy ( dobrej jakości ) wystarczy kilka kropel
Polewa :
- 4 łyżki płynnego masła orzechowego
- łyżeczka ksylitolu
Ponadto potrzebujemy papier do pieczenia i formę ''Tortownicę '' okrągłą
Sposób przygotowania :
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min aby zmiękły.
Kaszę jaglaną płuczemy dwukrotnie pod zimną wodą i gotujemy w wodzie do miękkości , wedle opisu na opakowaniu. Mniej więcej ok. 15 min.
Wracamy do daktyli. Daktyle odsączamy z nadmiaru wody i wkładamy do malaksera. Do daktyli dodajemy wiórki kokosowe, migdały, płatki owsiane i olej. Wszystko miksujemy. Gdy masa zaczyna się lepić w jedną całość, wyłączamy malakser. Na blachę okrągłą '' Tortownicę '' wykładamy papier do pieczenia i nakładamy na spód naszą masę z daktyli. Gotową blaszkę odstawiamy na bok.
Zabieramy się za zrobienie masy z kaszy jaglanej.
Ugotowaną kaszę jaglaną odsączamy z nadmiaru wody i również wkładamy do malaksera.
Do kaszy wlewamy mleko roślinne , olejek migdałowy szczyptę soli i ksylitol. Miksujemy do uzyskania gładkiej, bez grudkowej konsystencji. Na koniec miksowania dodajemy masło orzechowe i jeszcze przez chwilę miksujemy. Gotową masę jaglaną wylewamy na wyłożony uprzednio spód w blaszce. Wygładzamy i wstawiamy na 10 min do lodówki. Po tym czasie wylewamy na górę polewę z masła orzechowego wymieszanego z ksylitolem. Dekorujemy płatkami owsianymi i orzechami , odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Podawać schłodzone.
Ciasto po schłodzeniu świetnie się kroi.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz