facebook

Jaglany Sernik orzechowy ( Wegański )

piątek, 8 lutego 2019

Często ciasta przychodzą  mi same do głowy w zaledwie kilka minut  , zwłaszcza gdy mam kilka fajnych produktów dostępnych pod ręką. Sernik jaglany idealnie nada się jako deser czy nawet  jako posiłek na drugie śniadanie. A jak co prawie tydzień lecę Wam z pomysłem na weekendowe ciasto. Te ciasto  jest akurat wegańskie bez jaj, bez nabiału ale jest baaardzo kremowe i delikatne o lekkim posmaku migdałowo - orzechowym. W dodatku bez pieczenia ! 








Składniki na spód :
  • 1,5 szkl. suszonych daktyli 
  • 1/4 szkl. płatków migdałowych 
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych 
  • 1/4 szkl. płatków owsianych
  • łyżeczka oleju kokosowego
Składniki na ciasto  :
  • 300 g. kaszy jaglanej 
  • 2 czubate łyżki dobrej jakości masła orzechowego ( u mnie było masło domowej roboty ) 
  • 5-6 łyżek ksylitolu 
  • szczypta soli 
  • 2 szkl. mleka roślinnego - najlepiej migdałowe 
  • aromat migdałowy ( dobrej jakości ) wystarczy kilka kropel 
Polewa :
  • 4  łyżki płynnego masła orzechowego 
  • łyżeczka ksylitolu 
Ponadto potrzebujemy papier do pieczenia i formę ''Tortownicę '' okrągłą 



Sposób przygotowania : 

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min aby zmiękły. 
Kaszę jaglaną płuczemy dwukrotnie pod zimną wodą i gotujemy w wodzie do miękkości , wedle opisu na opakowaniu. Mniej więcej ok. 15 min. 
Wracamy do daktyli. Daktyle odsączamy z nadmiaru wody i wkładamy do malaksera. Do daktyli dodajemy wiórki kokosowe, migdały, płatki owsiane i olej. Wszystko miksujemy. Gdy masa zaczyna się lepić w jedną całość, wyłączamy malakser. Na blachę okrągłą  '' Tortownicę '' wykładamy papier do pieczenia i nakładamy na spód naszą masę z daktyli. Gotową blaszkę odstawiamy na bok. 
Zabieramy się za zrobienie masy z kaszy jaglanej. 
Ugotowaną kaszę jaglaną odsączamy z nadmiaru wody i również wkładamy do malaksera. 
Do kaszy wlewamy mleko roślinne , olejek migdałowy szczyptę soli i ksylitol. Miksujemy do uzyskania gładkiej, bez grudkowej konsystencji. Na koniec miksowania dodajemy masło orzechowe i jeszcze przez chwilę miksujemy. Gotową masę jaglaną wylewamy na wyłożony uprzednio spód w blaszce. Wygładzamy i wstawiamy na 10 min do lodówki. Po tym czasie wylewamy na górę polewę z masła orzechowego wymieszanego z ksylitolem. Dekorujemy płatkami owsianymi i orzechami , odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Podawać schłodzone. 




Ciasto po schłodzeniu świetnie się kroi. 




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia