facebook

Najlepsze Ciasto na pizzę

piątek, 8 lutego 2019

Włoski przysmak który kocha chyba każdy, Pizza  rozpowrzechniona jest już na całym świecie. Lubią ją dorośli jak i dzieci. Początki pizzy były ubogie , ponieważ jej historia zaczęła się od placka polarnego oliwą. Tzw. Focaccia :)  pierwsze pizze pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. To już prawie ponad 200 lat jak Pizza gości  na naszych stołach 😯 A najbardziej znaną piszą jest pizza Margarita, która oryginalnie brzmi Margherita, Której składnikami były pomidory, mozzarella  i bazylia.  Pizza miała symbolować włoskie barwy, czerwień, biel i zieleń . 
 Ciasto na pizze to priorytet bo przecież bez tego ani rusz. Najlepsze jest takie które jest w środku puszyste, a na zewnątrz chrupiące.  Łapcie przepis na najlepsze ciasto na pizzę ! 9 luty to międzynarodowy dzień pizzy więc jak w ten dzień nie skorzystać ze święta i nie skosztować choć kawałka?! Składniki dajemy wedle uznania , mięsna, bez mięsna, mączna  czy też nie to już wszystko zależy od naszych upodobań.  Eksperymentujmy  w kuchni i bawmy  się pieczeniem pizzy z całą rodziną. 



 Składniki na dwa duże spody pizzy :
  • 25 g. Świeżych drożdży
  •  1,5 szkl. Ciepłej , lecz nie gorącej  wody 
  •  3,5 szkl. Mąki pszennej ( najlepiej tej specjalnej do pizzy)                                     
  •  Łyżka oleju bądź oliwy z oliwek ( najlepiej oliwa 
  •  2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru 

 Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy wraz wodą , łyżką mąki , oliwą i cukrem. Odstawiamy na 10 min  aby zaczyn z drożdży zaczął pracować.  Po tym czasie dodajemy sól i resztę mąki. Ciasto ugniatamy  ręcznie bądź w miskerze. Na jednolite gładkie, elastyczne  ciasto.
Gotowe ciasto formujemy w kulę  smarujemy z wierzchu oliwą , przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce  na 1,5 godziny aby ciasto podwoiło  swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części , rozwałkowujemy i formujemy spody do pizzy. Najlepiej aby pizza była na cieńkim spodzie.  Ale pamiętajmy żeby  ranty miała większe od środka. Formę smarujemy oliwą bądź wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy  na nią nasze ciasto. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( oprócz rantów)  i dodajemy swoje ulubione składniki.  Zawsze zostawiam jeszcze gotową pizzę na 10 min aby jeszcze troszkę wyrosła. Gotową pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika 260* , najlepiej na maksa. I pieczemy ok 15 min.





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia