Włoski przysmak który kocha chyba każdy, Pizza rozpowrzechniona jest już na całym świecie. Lubią ją dorośli jak i dzieci. Początki pizzy były ubogie , ponieważ jej historia zaczęła się od placka polarnego oliwą. Tzw. Focaccia :) pierwsze pizze pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. To już prawie ponad 200 lat jak Pizza gości na naszych stołach 😯 A najbardziej znaną piszą jest pizza Margarita, która oryginalnie brzmi Margherita, Której składnikami były pomidory, mozzarella i bazylia. Pizza miała symbolować włoskie barwy, czerwień, biel i zieleń .
Ciasto na pizze to priorytet bo przecież bez tego ani rusz. Najlepsze jest takie które jest w środku puszyste, a na zewnątrz chrupiące. Łapcie przepis na najlepsze ciasto na pizzę ! 9 luty to międzynarodowy dzień pizzy więc jak w ten dzień nie skorzystać ze święta i nie skosztować choć kawałka?! Składniki dajemy wedle uznania , mięsna, bez mięsna, mączna czy też nie to już wszystko zależy od naszych upodobań. Eksperymentujmy w kuchni i bawmy się pieczeniem pizzy z całą rodziną.
Składniki na dwa duże spody pizzy :
25 g. Świeżych drożdży
1,5 szkl. Ciepłej , lecz nie gorącej wody 3,5 szkl. Mąki pszennej ( najlepiej tej specjalnej do pizzy)
Łyżka oleju bądź oliwy z oliwek ( najlepiej oliwa 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy wraz wodą , łyżką mąki , oliwą i cukrem. Odstawiamy na 10 min aby zaczyn z drożdży zaczął pracować. Po tym czasie dodajemy sól i resztę mąki. Ciasto ugniatamy ręcznie bądź w miskerze. Na jednolite gładkie, elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto formujemy w kulę smarujemy z wierzchu oliwą , przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części , rozwałkowujemy i formujemy spody do pizzy. Najlepiej aby pizza była na cieńkim spodzie. Ale pamiętajmy żeby ranty miała większe od środka. Formę smarujemy oliwą bądź wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią nasze ciasto. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( oprócz rantów) i dodajemy swoje ulubione składniki. Zawsze zostawiam jeszcze gotową pizzę na 10 min aby jeszcze troszkę wyrosła. Gotową pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika 260* , najlepiej na maksa. I pieczemy ok 15 min.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz